Ledarbloggen minns mötena med Sammeli och Knezevic

Ledarbloggen minns det gångna året. Idag handlar det om mötena med kommunalrådet Carina Sammeli och ombudsmannen Kiki Knezevic.

Carina Sammeli och Kiki Knezevic vill förnya S i Luleå.

Carina Sammeli och Kiki Knezevic vill förnya S i Luleå.

Foto: Frida Enberg/Olov Abrahamsson

Ledarbloggen2021-12-18 08:01

2019-2020 var två stormiga år inom socialdemokratin i Luleå. Hösten 2019 lämnade Niklas Nordström posten som kommunstyrelsens ordförande under dramatiska former – och ganska prick ett år senare gjorde hans efterträdare Lenita Ericson samma sak.

Men nu känns det som att det är ordning i det socialdemokratiska torpet igen. 

27 september träffade jag nya kommunalrådet Carina Sammeli som vill förnya och modernisera arbetsformerna i kommunpolitiken. Hon tryckte på vikten av ett bra lokalt samtals- och samarbetsklimat. "Vi måste bli bättre på att lyssna på andra och varandra. Vi behöver mer dialog mellan kommunledning, opposition, tjänstepersoner och medborgare", sa hon bland annat.

29 oktober mötte jag nya S-ombudsmannen Kiki Knezevic. I likhet med Sammeli underströk Knezevic vikten av att Socialdemokraterna blir mer öppna och tillgängliga för allmänheten. "Mitt största fokus är att vi måste synas för medborgarna", sa hon vid mötet i partilokalen i bostadsområdet Örnäset.

Det är signaler som bådar gott inför valåret 2022. Socialdemokraterna i Luleå tycks ha samlat ihop sig efter turbulensen 2019-2020. 

Partiet har insett att det inte vinner folkets förtroende genom att bråka internt och odla gamla surdegar. Det finns en insikt om att det behövs en ordentlig förnyelse av organisation, arbetsformer, politik och ledarskap för att återvinna lulebornas stöd.

Nu gäller det bara att se till att förnyelsen även blir tydlig för alla lulebor och den breda allmänheten. Då har Socialdemokraterna alla förutsättningar att göra ett bättre kommunval 2022 än 2018.