Appen som ska hjälpa den med afasi

Ett nytt projekt från Luleå tekniska universitet ska ge förbättrade möjligheter för kommunikation till folk med afasi.

Luleå kommun 3 december 2019 11:21

Forskare på Luleå tekniska universitet, LTU, ska med hjälp av dataspelsteknik, pedagogik och filosofi utveckla en mobilapplikation som kan hjälpa personer med afasi. Att ha afasi innebär språkliga svårigheter inom tal och skrift. Detta minskar en persons alternativ för kommunikation kraftigt.

– Den nedsatta uttrycksförmågan gör tyvärr att många med afasi isoleras i samhället, säger Ylva Backman, forskare i pedagogik vid LTU.

Applikationen ska erbjuda verktyg för avancerad kommunikation och visualisera ett samtals struktur. Detta projekt, som går under namnet Dialogica, baseras på en studie vid LTU. Under studien fördes filosofiska samtal med personer som har någon förvärvande hjärnskada – till exempel folk med asafi. 

– Om vår prototyp blir framgångsrik kommer den att bidra till en rikare kommunikation, ökad delaktighet och större autonomi för personer med afasi, säger Viktor Gardelli, forskare i pedagogik vid LTU.

Förrutom den tidigare studien ska projektet även använda sig av dataspelsteknik. Peter Parnes, professor i distribuerade datorsystem på LTU, menar att denna teknik kan vara till stor hjälp i utvecklingen av applikationen.

– Genom att nyttja den moderna dataspelstekniken kan vi inom projektet göra Dialogica både mer attraktiv ur ett användarperspektiv och prototypen kan lättare göras tillgänglig på fler plattformar, säger han.

Projektet ska pågå fram till februari 2021 och har blivit tilldelat 1,9 miljoner kronor av förvaltningsmyndigheten Vinnova.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Mysteriet till havs – var har Larsgrund tagit vägen?

Debatt: Våra kommuner Boden och Luleå står sida vid sida

Rådens brev till Löfven – vill bli ett stålkluster

Kritiken mot ledningen: "Stora problem" • "Ska inte ha så mycket pengar i fonden" • "Ingen budget för vårdskulden"

Intressant och kunnig lektor på besök

Visa fler