Utmaningen: Största tomtetåget

Historiskt har heta hockeyderbyn utkämpats mellan de båda grannorterna. Nu är utmaningen – största tomtetåget.

Överkalix kommun 26 november 2019 09:59

– Klart vi antar det, säger Anna Widén i Överkalix, engagerad i ”tomtetågskampen” mellan Kalix och Överkalix. Upprinnelsen till den udda utmaningen är ett inlägg från ”Kalixtomten” på facebookforumet Kalix Anslagstavla förra veckan. I det uppmanas ung som gammal att ställa upp i tomtetåget i Kalix under helgens skyltsöndag. Samt att inte heller glömma att ta med sig hunden. 

– ”Ska vi överträffa tomtetåget i ÖVERKALIX? Vi är ju bäst på det mesta i Kalix”, lyder fortsättningen.

Detta snappades upp av en föräldragrupp i Överkalix som redan tidigare efterlyst ”julmyslängtande överkalixbor” för att göra skyltsöndagen extra julig. 

– När vi såg utmaningen tänkte vi att ”klart vi nappar på det”. Så vi tog kontakt med PRO i Överkalix. Det är de som håller i tomtetåget, och när de också var positiva bestämde vi oss för att köra, berättar Anna Widén entusiastiskt.

I ett facebookmeddelande till överkalixborna skrev sedan hon och de andra: ”Visst antar vi utmaningen?? Klart Kalix inte har en chans mot Överkalix tomtetåg! Så tomte ur huse på skyltsöndag, så fyller vi PRO:s tomtetåg.”  

Vidare uppmanas tomtetågsdeltagarna att inte bara ta med sig hunden utan även ”renen, kusinerna från stan och tomtarna på loftet”. 

– Ja, (skratt). Vi hoppas ju på en bra uppslutning. Faktum är att räddningstjänsten redan har lovat att delta. En kåta ska också resas på torget där det blir fler aktiviteter, säger Anna Widén. 

Själv är hon nyinflyttad i Överkalix, och känner inte till hockeydrabbningarna mellan Kalix och Överkalix som bland annat ledde till att belysningen i ishallen fick släckas ned under uppvärmningen när känslorna blev för heta. 

Så tomtetågskampen är inget svar på det? 

– Nej, haha. Vi ser det mest som en rolig grej, säger Anna Widén och uppmanar liksom övriga engagerade överkalixborna att leta fram sina tomtemössor och luciakronor och gå med i tåget.  

Beskedet välkomnas av Kalixtomten, till vardags kallad Ronnie Nordqvist. Han berättar att han genom åren har imponerats av uppslutningen i Överkalix anrika tomtetåg, och att han hoppas på extra fart i Kalix tåg där han själv har medverkat i ett tjugotal år.

Vilka är reaktionerna hittills? 

– Folk på stan har stannat och sagt att de tycker att det är kul. Någon har också frågat om man kan få komma i vanlig mössa istället för tomtemössa. Det går så klart jättebra. Nu håller vi bara tummarna för att det inte ska bli så isigt, säger Ronnie Nordqvist.

Maria Engström-Andersson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Engström Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Och längst fram i fören satt det en hund

Överkalix

Med tama herrar i hand

Fastighetsaffärer

52-åring tar över fastigheten på Norra Hirvijärvi 65 i Övertorneå

Överkalix

En död i misstänkt drunkningsolycka utanför Överkalix

Överkalix

Bärprofilen: "Bara att bita i gräset och ta det"

Visa fler