Efter 42 år tillsammans ges minnena ut i box

I 42 år har JP Nyströms spelat tillsammans. Nu gör bandet ett bokslut med boksläpp – men det är inget avslut, lovar Svante Lindqvist.

Gällivare kommun 31 oktober 2019 06:00

På fredag, samma dag som JP Nyströms kliver upp på Kulturens hus scen, släpper JP Nyströms boxen ”En låda JP” med två cd-skivor, två dvd-skivor, en LP och en bok.  

– Det är helt enkelt en sammanfattning av vad vi gjort i 42 år. Vi har skrivit det mesta själv men så har Lars Hedström även gjort intervjuer med oss, säger Svante Lindqvist.  

Arbetet med boken har gett bandet tillfälle att titta tillbaka på vad som hänt sedan de började spela tillsammans.  

– 42 år tillsammans. Det är ju ett helt liv. Vi är samma pojkar, som blev män som blev gubbar. Jag brukar säga att det är som ett äktenskap – fast roligare, säger Svante Lindqvist.  

Under åren har bandet upplevt mycket tillsammans.  

–  Ett roligt minne är ju när vi träffade Bruce Springsteen. Vi var i Sydfrankrike tillsammans med Cullbergbaletten som vi turnerade med i perioder i många år. När vi gick längs gatan stötte vi på Bruce. Markus hade på sig en tröja från radioshowen "A Prairie Home Companion" som vi spelat i USA som Bruce kände igen. Vi stannade till och pratade med honom en lång stund och allt gick bra tills han frågade hur många vi var i bandet. Vi förstod det dock som att han frågade hur många låtar vi kunde och vi svarade ”200-300 stycken”. Någonstans där dog samtalet ut, vi måste ha framstått som att kommunala musikskolan från Gällivare var ute och reste, berättar Svante och skrattar gott åt minnet.  

– Ett annat kul minne från nutid var när vi en lördagskväll spelade på restaurang Engelen i Stockholm. Vi jobbade på som sjutton, spelade allt vad vi orkade och överhörde plötsligt en kille som pratade i telefon och sa: ”Kom hit, bra band fast konstigt”.  

Det har varit ett flitigt turnerande under åren. Bandet har räknat ut att de färdats cirka 18 varv runt jorden i de fem turnébussar de förbrukat. Eftersnacket i turnébussen efter en lyckad spelning är också något som Svante Lindqvist minns med glädje även om inte turnerandet alltid varit så glamoröst. Men en gemensam idé och kärleken till musiken menar Svante Lindqvist har lett till att de hållit ihop så länge.  

– Vi har trott på musiken och att vi har en uppgift att fylla. Jag återkommer ofta till att det som är speciellt är intressant över hela jorden, medan det som är generellt är ointressant över hela jorden. Det finns en ärlighet i folkmusiken som fungerar vart än vi kommer. Om vi hade spelat Creedence hade vi inte kommit söder om Byske, men nu har vi spelat runt om i världen. 

JP Nyströms spelar även i Gällivare den 27 december. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanette Bergström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Gällivare

Insatsstyrkan slog till i by norr om Gällivare

Gällivare

Larm om rök från trygghetsboende

Musik

Marley-cover doneras till coronahjälp

Musik

Harry Styles ska läsa godnattsagor för fans

Musik

Danskt kulturliv hårt drabbat av coronakris

Visa fler