Boksläpp på bokmässan - en het trend

Under lördagen stod det skrivna ordet i fokus under Kiruna bokmässa där flera lokala författare passade att på att fira sitt boksläpp.

Kiruna kommun 13 oktober 2019 11:28

Bokmässan är startskottet för Kiruna bokfestival och har i år vuxit till två våningar på Folkets hus. På borden trängdes ett myller av böcker. Historia, biografier, barnböcker,  serier och romaner, alla med någon slags koppling till Kiruna eller Norrbotten. 
– Vi har i år fler utställningar än någonsin, 39 stycken. Nu är vi på två våningar, det har vi aldrig behövt vara förut, säger Carina Kreku, arrangör från stadsbiblioteket. 
Under bokmässan har boksläppen blivit fler och fler för varje år. 
– Just när man är här härifrån så passar man på för man får träffa en samlad publik här uppe, som är intresserad av den berättade lokala historien. Det är både nu och då, fakta och fiktion och en väldigt intresserad publik, säger Carina Kreku. 
 
En av författarna som passade på att släppa sin andra bok under mässan är Anna Kuru från Holmajärvi.  
– Det är jätteroligt att träffa så mycket folk. Alla pratar om skrivande, väder och ofta egna berättelser de skriver på, säger hon. 
Hennes böcker utspelar sig i just Kiruna. 
– Jag kan inte hitta någon bättre plats för en bok om Kiruna att släppas på än här. Bokmässan betyder jättemycket, hela stan pratar om böcker och skrivande och senast nytänket såg jag igår med böcker som hänger i träden på Meschplan, en jättekul idé.  

Siv-Britt Mangi hade först tänkt ha boksläpp i hembyn Lainio, men nu blev det istället Kiruna.  
– Det är många bokintresserade människor som kommer förbi, det är ett sätt att nå ut till många med det intresset. Och min bok har lokal prägel och utspelar sig i Lainio och Kiruna. 
Siv-Britt Mangi ser bokmässan som ett bra ställe att knyta kontakter på. 
– Det är oerhört viktigt att nå ut. Jag är inte särskild känd i Kiruna så det här är ett sätt att träffa folk från hela Norrbotten. Det är viktigt att också träffa andra som skriver och är intresserade att läsa och att få feedback på det man skriver. 

Stundtals rådde det trängsel bland borden och salen för miniseminarier var näst intill fullsatt timmarna som mässan pågick. Sofia Agronius var en av besökarna.  
– Jag tycker det är så mysigt med böcker, jag tycker att det är kul att det verkar ha blivit en sådan grej att skriva böcker här uppe, att det kommer ut litteratur som handlar om historia här uppe eller bara utspelar sig här. 
– Återkommande festivaler gör att stan lever, så man får hoppas att det här får vara kvar länge. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Unga

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Jokkmokk

Blev kallad "lappjävel" på skolgården - nu trycks hennes bok i USA: "Finns mycket att göra"

Jukkasjärvi

Kulturskatten blev en bok - om tiden när Kiruna föddes • "Det här var innan det fanns några hus i Kiruna"

Kiruna

Deckarförfattaren om hemstaden Kiruna: "Gruvan är som ett eget väsen"

Litteratur

Ann-Helén Laestadius: ”I Soppero har jag mitt hjärta”

Litteratur

Norrbottensförfattare till Mårbacka

Visa fler