Hon ska jobba på Unbyns servicepunkt

Matutkörning från en livsmedelsbutik på Storheden har kört igång tack vare Unbyns nystartade Servicepunkt. Även hämtning av beställda böcker från bokbussen är en annan lösning." Ambitionen var att ha öppet under januari vilket nu tillfälligt stoppats på grund av pandemin", säger anställda Jenni Bergliv.

Unbyn 14 januari 2021 07:30

Servicepunkten är till för att ge byns innevånare en god samhällsservice och erbjuda tjänster genom det lokala näringslivet. 

Från 1 april ska Unbyn/Avan Servicepunkt ekonomiska förening (UNEK) ta över servicepunkten på lokalen Gymnastiken i byn. Idag drivs den i ett projekt ägt av Boden och Luleå kommuner med handledning av Råek. Anställd som administratör är Jenni Bergliv.

– Jag kom från Stockholm till Norrbotten 2008 för att plugga till statsvetare på Luleås tekniska universitet och kände direkt att jag ville stanna kvar i norr. Det var byaföreningen som frågade mig om jag var intresserad av jobbet. Sedan oktober jobbar jag deltid på Servicepunkten.

Under hösten har Jenni varit och praktiserat på servicepunkten i Gunnarsbyn.

– Tanken är att visa hur vi jobbar med vår servicepunkt. I Gunnarsbyn har vi många äldre vilket gjort att vi valt att fokusera på ökad inflyttning för att behålla skolan och affären. Vi har flera avtal med Bodens kommun bland annat vaktmästeri på Älvskolan och återvinning. Varje by måste se var de vill lägga sina servicetjänster, säger Jenny Engström, Råek.

Unbyn/Avan har i dag en ökad inflyttning av inte minst barnfamiljer. Något som Jenni Bergliv kommer att ta fasta på vad gäller servicetjänster. I dag kör Ica Maxi Stormarknad på Storheden ut varubeställningar som vänder sig till alla bybor.

– Mitt jobb har varit att förhandla fram ett pris. Det är faktiskt mest barnfamiljer som nappat på erbjudandet. Vår familj är en av dem. Just nu har vi 50-talet bokningar men endast 20 kan få hemkörning.  Det beror på att det i dagsläget endast är en bil som kör ut varorna. 

Bodens kommuns bokbuss kommer till byn vid 15-tiden när många är på jobbet. En lösning är att byborna ändå kan reservera böcker som istället hämtas upp av Jenni och körs till Servicepunkten.

– Mitt jobb är att komma med egna idéer men även lyssna vad byborna vill ha för servicetjänster.

I dag hyr Servicepunkten kontor i Gymnastiken som ägs av idrottsföreningen som valt att följa restriktionerna för covid-19 och tillfälligt stängt lokalen.

– Förhoppningsvis lättar restriktionerna framöver. Målet under våren är att inviga servicepunkten, mest troligt utomhus, säger Jenni Bergliv.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler

Ämnen du kan följa