Konspirationsteori eller sanning?

Är Luleås elitlag Sveriges mest illa omtyckta?

Luleå 26 november 2020 09:35

För några dagar sedan tog jag ett snack med Luleå Baskets tränare Robin Sandberg. Planen var att prata upp toppmötet mot Alvik lite grand. Inga konstigheter med andra ord.

Sandberg har alltid varit lättintervjuad och aldrig väjt för lite grinigare frågor. Raka frågor har alltid gett ärliga svar. 

Och när jag förde i diskussionen på Alviks trupp och att den av de allra flesta pekas ut som bredast i SBL dam kom svaret snabbt:

"Brett lag? Jag tycker Alvik är jättetunt."

Jag upprepade frågan en gång till för att vara helt säker och Sandberg tillade att hans eget lag var "bredare."

 

"Kul med skarpa åsikter", tänkte jag, publicerade blogginlägget och anade förstås att Luleåtränarens utspel skulle röna viss uppmärksamhet även om det inte var speciellt kontroversiellt.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Alviks veteran Janel McCarville gick i taket, mycket förnärmad över att någon vågade ha en åsikt om hennes lag och kallade Robin Sandberg för "clown" i sociala medier. Vi kan nog vara överens om att attackera person och inte i sak inte var speciellt moget av spelare med hennes cv men det höjde utan tvekan tempen ytterligare, fick Alviks fans att gå i spinn och visa ett engagemang som sällan setts.

 

Och då har vi inte ens nuddat vid reaktionerna i sociala medier efter att Luleå Basket förlorat den upphaussade matchen. McCarville nöjde sig inte med att totaldominera på planen och fortsatte efter matchen att svinga på Twitter där adressen var tydlig. 

Överhuvudtaget den skadeglädje som kunde skådas från de mer sydliga breddgraderna av Sverige har jag sällan stött på men det berättar egentligen vilken enorm ovana ankdammen har att hantera tydliga åsikter. Det blir en så jäkla stor grej när någon vågar tycka till och töja lite på boxen.

 

Men minicirkusen kring Robin Sandberg reser också en annan fråga som jag faktiskt funderat kring och även fått lite halvbekräftat "off the record" från olika håll: Är Luleås två elitklubbar, Luleå Basket och BC Luleå, Sveriges mest illa omtyckta?

Tillspetsat? Visst. Men värt att fundera på. Frågan är i så fall varför.

Har självgodheten uppe i norr blivit för stor?

Har klubbarna själva skapat ett "vi-mot-dem-narrativ" som irriterar och provocerar?

Eller handlar det bara om ren och skär avundsjuka? Har alla SM-guld och de välfyllda läktarna i Luleå energi arena svidit i ögonen för länge?

 

Jag vet inte. Min tes kan vara helt åt skogen. Kanske ser jag som bor och verkar i Luleå spöken som inte finns. Har jag blivit en konspirationsteoretiker värre än Oliver Stone.

Vad tror ni?

Profilbild Peter LindvallPeter Lindvall
Ämnen du kan följa
Basketbloggen
Blogg

Två frågor – två svar

Blogg

Omgångens tips

Blogg

Han borde vara en het kandidat

Blogg

Oron var obefogad

Blogg

Så ska BC Luleås senaste värvning hjälpa laget

Visa fler
Läs mer!
Basket

Helsingborg-stjärnan öppnar för flytt till Luleå Basket

Basket

En debut som lovar mer: "Gäller att inte sväva iväg"

Basket

Ny sheriff i stan – då vann BC Luleå mot serieledaren

Basket

Andra raka segern för Luleå Basket

Basket

Så var matchen mellan BC Luleå och Södertälje

Visa fler