På farligt uppdrag i Mali

Stefan Löfven markerar sitt stöd för de svenska soldaterna i Mali.

Sverige 17 februari 2021 15:19

Den 25 april 2013 beslutade FN:s säkerhetsråd att inleda en FN-ledd insats i Mali. Den kallas Minusma (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali).

Syftet är att stödja den maliska regeringen och verka för fred, dialog, försoning och minskade spänningar i landet.

Sedan lång tillbaka är Sverige ett av de länder som är involverat i den fredsbevarande insatsen. Försvarsmakten skriver regelbundet om vad som görs på sin hemsida  och i en särskild Maliblogg

Det är ett allt annat än ofarligt uppdrag. En rad FN-soldater har mist livet i Mali, dock ännu ingen svensk. Bara i år har sex FN-soldater omkommit. I december dödades fem franska soldater.

Alternativet till FN-engagemanget vore emellertid värre. Det vore att lämna landets regering ensam i kampen mot islamistiska terrorister och extremister. Följden skulle bli större oro i landet, ökat mänskligt lidande, ännu större flyktingströmmar i världen och ökad internationell osäkerhet.

I ett Facebook-inlägg under tisdagen beskrev statsminister Stefan Löfven motiven och bakgrunden till Sveriges och FN:s engagemang.

"Vår säkerhet påverkas också av händelser i omvärlden, även i länder som kan förefalla vara långt borta. Jag är stolt över Försvarsmaktens insatser såväl nationellt som internationellt – dess kvinnor och män förtjänar vårt lands största respekt", skrev Löfven bland annat.

I veckan deltog Löfven även vid ett internationellt toppmöte om insatsen. Där markerade Löfven att Sverige, i samarbete med övriga länder, ska fortsätta att bistå såväl militärt som med humanitära insatser, vilket är helt nödvändigt.

Det finns inga rimliga skäl för världssamfundet att lämna fältet fritt för militanta extremister i regionen.

Profilbild Olov AbrahamssonOlov Abrahamsson
Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Viktigt besked för Kiruna

Blogg

Malu Dreyer visar vägen för S

Blogg

Mest till dem som har minst

Politik

Migrationslagen på agendan i P1

Blogg

De ska leda S i Norrbotten

Visa fler
Läs mer!
Boden

Vid fronten avgör hon vem som får leva och dö

Boden

"Tingsrättens dom är olycklig"

Boden

Utredningen: Stridvagnsolyckan hade kunnat undvikas

Luleå

F21 ställde in julgransflygningen

Boden

Tappade pansargranat på I 19 – kamrat bröt lilltån

Visa fler