Missing People:"Vi jobbar mot klockan"

Missing People genomför till helgen ett nytt sök efter Mikael Simonsson. "I dagsläget har vi tyvärr lite att gå på gällande försvinnandet. Vi kommer att söka på helgerna då vi får ihop mest folk", säger Göran Landewall, operativ chef.

Harads 6 augusti 2020 10:00

Han är en av Missing Peoples volontärer som engagerat sig i sökandet efter försvunne Mikael Simonsson.

 – Jag engagerade mig i organisationen för några år sedan i samband med Vatchareeya Bangsuans försvinnande för jag tyckte det var viktigt att hjälpa till, säger han.

 Att delta i Missing Peoples skallgångsinsatser är frivilligt och folk kommer när de har tid.  

 – Missing People har volontärer som är utbildade för att anordna och genomföra sökinsatser men det är öppet för allmänheten att komma och hjälpa till. Just nu är det svårare att få ihop en större mängd frivilliga för att semestrarna börjar ta slut. Vi planerar därför istället att köra sökinsatserna på helgerna, säger Landewall.

 Missing People har ett nära fortlöpande samarbete med polisen och kommunicerar med Mikael Simonssons anhöriga om vad som händer.

 – Det finns tyvärr väldigt lite att gå på vad gäller Mikaels försvinnande. Det mest konkreta är fortfarande där han sågs sist i Notsel. Det är det som vi fortsätter att jobba efter. Vi har sökt av väldigt stora ytor, kanske några kvadratkilometer vid sommarstugan men det finns fortfarande väldigt mycket kvar att söka av. Det tar extra lång tid vid sökandet när man går skallgång och terrängen är svår.

 Flarkån och dess stränder är också avsökt med många resurser. Både kriminalsökhundar, drönare, båt och kanot med ekolod.

 – Det har regnat mycket och är högt vatten men vi kommer att fortsätta söka även där. Vi ska köra både lördag och söndag. Det kan även bli aktuellt med intern insats, vi jobbar med att se över vilka specialresurser vi har att tillgå. Bland annat samarbetar vi med organisationen Svenska räddningsdrönare (SRD).

 Platsen för Mikael Simonssons försvinnande kan också ha spelat roll.

 – Om ett barn försvinner inom tätort så kommer det flera hundra personer. Är det en vuxen person som försvinner i skogen någonstans så blir antalet människor som kommer färre. Det blir också svårare ju längre tid som gått sedan försvinnandet att få folk att engagera sig. Vi som söker undviker att tänka så och hoppas att många ställer upp och hjälper till.

 – Till helgen är det fyra veckor sedan Mikael försvann och vi jobbar mot klockan, säger Göran Landewall, Missing People.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler

Ämnen du kan följa
Försvunne Mikael
Boden

Dykare har sökt försvunnen man – misstänkt människorov

Boden

Fler hundpatruller sätts in i söket efter Mikael

Boden

Mikaels mamma om sonens försvinnande: "Tufft att inte veta vad som hänt"

Boden

Fortsatt inga spår efter Mikael

Norrbotten

Ännu inga spår av Mikael: "Vi famlar i blindo"

Visa fler
Läs mer!
Hälsa och sjukvård

Brittisk smittspridning vid "kritisk punkt"

Samhälle och välfärd

Skeppsvrak utanför Mexiko visar mörk hemlighet

Hälsa och sjukvård

KS kan ta emot covidpatienter från Europa

Hälsa och sjukvård

Elitskolor på nätet får studenter att ta paus

Hälsa och sjukvård

Skons sköna böj kan ge svaga fötter

Visa fler