Mårängsskolans utbyggnad närmar sig

Fastighetsnämnden har gett fastighetsförvaltningen i uppdrag att upprätta ett underlag för totalentreprenad av Mårängsskolan på Sävastön. Det kommer att bli en ändrad planlösning i skolan och en nybyggnadsdel med idrottshall och matsal.

Boden 1 juni 2020 12:00

Enligt Bodens skolchef Magnus Åkerlund är det ingen ny fråga.

– Nej, det har varit en ganska lång planeringsfråga. Jag tror första gången en utbyggnad aktualiserades var 2016-2017. Det finns ett stort behov att bygga ut Mårängsskolan. Den är trång i dag med det antal elever som finns där, säger Åkerlund.

Skolfrågan har därför varit extra prioriterad hos skolledningen. Inte minst sedan man börjat bygga fler hus på Sävastön.

– Utbyggnaden var även med strategiska planen i fjol. Bygget beräknades då till 150 miljoner och det handlar om en utbyggnad av en ny del av skolan och sedan renovera befintliga skolan. 

Mårängsskolan som är en F-6 skola uppfördes under tidigt 90-tal och tillbyggdes 2012-2013. Den totala ytan på skolan i dag är 3840 kvadratmeter.

– Elevantalet förväntas fortsätta öka. Mårängsskolan ska därför utvecklas till en skola med utrymme för upp till 630 elever. Det är viktigt att vi ska kunna ta emot alla elever som finns och kommer att finnas i Sävastområdet i den åldersgruppen, säger Magnus Åkerlund.

Det som krävs då är ett utökat lokalbehov med cirka 4800 kvadratmeter inklusive den nya idrottshallen.

– En ny fristående byggnad kommer att byggas på skolgården som också kommer att innehålla både en idrottshall och matsal för hela skolan.  Den ​nya byggnaden kommer att byggas på platsen där nuvarande Golfkullens förskola finns. Förskolan kommer därför att rivas. Enligt fastighetsförvaltningen blir det mest ekonomiskt med en rivning av byggnaden.

Den gamla förskolan Golfkullen kommer att ersättas med nya Lunda förskola som är under byggnation. Förskolan blir större med sex avdelningar.

– Lunda förskola skulle vara klar till årsskiftet, men det var före corona var känt. Nu känns den tidsplanen väldigt osäker, säger Magnus Åkerlund.

Idag ​finns både matsal och idrottshall i den befintliga Mårängskolan. ​Hela ​den ytan kommer framöver att byggas om till lämpliga undervisningslokaler.

– Ombyggnationen innebär ​till viss del ändrad planlösning för den befintliga skolan. Det blir två etapper, först den nya byggnaden och sedan den gamla byggnaden, säger Magnus Åkerlund.

Byggnationerna beräknas starta ​våren 2021 och vara klart 2023 om allt går som planerat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Leffler

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Boden

Mystiska smällen i byn: "Som en bomb sprängdes"

Boden

Utegym bjuder upp till helkroppsträning för alla åldrar

Boden

Chefen: "Mandatperioden tog slut"

Fotboll

Förre BBK-spelaren mitt i röda kort-kaoset: ”Jätteblunder”

Trav

Bodenhästar ramade in V4-spelet i Skellefteå

Visa fler