Efter Robinson – nu kommer Robinsonturismen

TV-serien Robinson i Haparanda och Kalix skärgård blev en tittarsuccé. Till sommaren ser vi en ny effekt av det: Turismen i Robinsons fotspår.

Kalix 9 maj 2021 20:00

– Jag marknadsför tretimmarsturer då man får gå i land och strosa på öarna där Robinson spelades in och om man vill kan man få boka en liten enkel Robinstävling, säger Olof Stålnacke, företagare i Båtskärsnäs, som anordnar skärgårdsturer.

Han har haft företaget i sju år och har riktat in sig mot mindre grupper och familjer. Han kör också båttaxi. Båten han har är liten och kan ta mest sex personer, vilket är en förutsättning för att kunna stiga i land på skärgårdsöarna som har grunda stränder och saknar bryggor.

Någon vecka innan Robinson började spelas in ifjol fick han veta att tv-teamet skulle hålla till inte bara i Haparanda skärgård, utan också på just den strandbit på Halsön-Kallskär i Kalix skärgård dit han brukar skjutsa ut turister. Där bodde lag Nord en tid.

Han hade flera fina öar att välja på, så han såg det inte som något problem, utan tyckte bara det var roligt att Robinsondeltagarna kom till Kalix skärgård.

 

I år tänkte han utnyttja den exponering till tv-publiken som ön har fått. Pandemin kan så klart vara ett hinder men han hoppas att det ska gå bra.

– Det är en underbar strand som hela svenska folket har fått se. Det är ju svårt att slå det, när Robinsondeltagarna ligger där och säger att det är så vackert. Bara att höra det är ju helt otroligt. Man blir stolt över att ens hembygd upplevs så av andra människor. Själv är man lite hemmablind.

Däremot tyckte han det var onödigt att sätta i land Robinsondeltagarna på Seskarö, en kilometer från en campingplats.

– Det var en miss. Då är det inte så konstigt att de fuskar. Det finns så många andra öar. 

 

Olof Stålnacke är inte ensam om att tänka i de här banorna. Turistföretagarnas medlemsorganisation Heart of Lapland driver just nu ett projekt, finansierat av Längmanska företagarfonden och Region Norrbotten, för att samla företagarna i Haparanda och Kalix runt möljigheten att dra nytta av Robinsoneffekten.

– Det finns 1440 öar i Kalix och Hapranda skärgård och det är det inte många som vet. Så det handlar om att få omvärlden, både norrbottningarna och resten av världen, att veta om att det finns underbar natur, kust och skärgård här, säger projektledaren Pia Huuva.

Just nu förbereder hon en digital produktutvecklings-workshop med turistföretagarna i området.

– Man kanske inte ska vara så snabb att kalla det Robinsonturism. Drivkraften att åka på semester är ju ofta att uppleva äventyr. Det kan vara att bo på en ö och fiska, men också att bo väldigt bekvämt på ett hotell och åka båt ut till en ö som är spännande att uppleva för att du har sett den på tv.

 

Niklas Berglund och Madelene Bodlund i Kalix-Nyborg driver också företag som jobbar med skärgårdsturism. Deras plan är att i sommar satsa på ungdomar på temat Robinson och överlevnad.

– Vi tänker åka ut till olika stränder där Robinsondeltagarna bodde och skapa olika typer av Robinsonuppelvelser. Det kan vara att lära sig göra upp eld och att tillaga mat utomhus och så ska vi ha lite pristävlingar, berättar Madelene Bodlund.

Hon hoppas att de ska få sponsring från Kalix kommun så att alla ungdomar som vill har råd att delta. 

De som vill får också övernatta.

– Vi ska dela in dem i lag Syd och Nord och så får bygga upp sitt tält eller vindskydd och fixa en eldstad. 

Även Laponia ska göra båtturer "i Robinsons spår".

Robinson

Robinson är en svensk dokusåpa som har sänts i olika tv-kanaler från 1997 och framåt. 

Programmet är en tävling som går ut på att leva på en öde ö och utföra tävlingar för att vinna priser och undvika utröstning i öråd. 

Deltagarna delas in i två lag, sedan slås de ihop till ett. Den slutliga vinnaren får den så kallade Robinson-statyetten och en summa pengar. 

Programidén har plockats upp och producerats i många länder.

På grund av pandemin beslutade TV4 att spela in den 20:e säsongen i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Vallgårda

Ämnen du kan följa
Robinson i Norrbotten

Robinson-vinnaren har blivit pappa – namnet är bestämt!

Robinson i Norrbotten kan vinna tv-priset Kristallen

Robinson-Rickard hyllar vinnaren men avskyr lögnerna

Dennis segervrål efter dramatiken • "Adrenalinet rusade" • Så firade historiska vinnaren – se hans egna segerbild här

Joanna är tittarnas favorit och deltagarnas irritation • "Det blir inget besök hos Rickard"

Visa fler