"Jag känner i materialet hur allt förhåller s

Britta Marakatt Labba tycker mycket om ljuset under hösten, något som också visar sig i de tavlor som hon nu ställer ut.

Luleå kommun 30 oktober 2019 11:00

På lördagen är det vernissage för konstnärerna Britta Marakatt Labba och Tomas Colbengtsson på Galleri Lindberg. 

– Den här årstiden vi är i, höstens dova färger som går från dovt blått till ljusare violetta färger och den första krispiga snön som faller i början av vintern nu tycker jag mycket om. Den blir så omfamnande. Det blåa är mer dämpat men jag har också börjat använda gult och orange som ger en mycket starkare färg Sedan några år blandar jag textilpulver till en färg som målar med likt akvarell som ger en lätt genomskinlig färg. 

Hon blandar ofta broderi, papper och teckning i sina tavlor och känner sig fram allt eftersom hon arbetar. 

– Jag har aldrig börjat med att skissa, nu famlar jag nästan i mörkret. Det tar längre tid än om jag först hade gjort en skiss. Jag har alltid tänkt att jag det är mitt samiska arv som gör att jag känner av i materialet och ser hur saker och ting ska förhålla sig till varandra och då kommer min tankeverksamhet igång. Men på senare tid har jag börjat tänka om, man kan ju ändra sig så kanske börjar jag med att skissa även innan jag gör mina mindre bilder, säger hon.

Utställningen pågår fram till 20 november, och här visar även konstnär Tomas Colbengtsson från Björkvattnet upp sina verk där han reflekterar över koloniseringsprocessen då bland annat förbjöd sydsamiskan förbjöds i skolan och medförde förlust av samers modersmål. 

– Det är fjärde gången som vi ställer ut tillsammans, först gången såg vi hur bra våra verk passar ihop. Det finns ett berättande i våra bilder, säger Britta. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanette Bergström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Kultur och Nöje

Luleå Pride blir digital: Viktigt att skapa mötesplats

Luleå

Parkeringskaos – effekt av de efter införda avgifterna?

Basket

Klart: Nyckelspelaren förlänger med Luleå Basket

Junkön

"Kallax-Ulf" bjöd på båttur med kommunalrådet

Luleå

Rattfyllerist vinglade fram över E4

Visa fler