Charlie föddes på hälsocentralen

För mer än femtio år sedan stängdes den gamla förlossningsavdelningen i Överkalix. Men förra veckan – när blivande mamman Melanie Andrews plötsligt fick värkar– fick avdelningen ”blixt-öppnas” igen.

Överkalix kommun 6 november 2019 12:55

– Vi är så tacksamma för all hjälp från personalen. De var helt fantastiska, säger nyblivna tvåbarnspappan Nigel Garner när han och Melanie Andrews, deras son William, 2,5 år och minstingen Charlie, 6 dagar, är tillbaka på Hälsocentralen i Överkalix. 

Senaste gången de var här var i onsdags. Fast då var det lite mer bråttom. 

– Ja, det var ju inte riktigt planerat att Charlie skulle komma här, säger Melanie Andrews leende – men tillägger att hon ändå tyckte att det kändes rätt lugnt eftersom personalen verkade ha koll på läget. 

Hon berättar att hon hade vaknat omkring sju på morgonen i familjens hus i byn Östra vinnäset, där familjen driver en slädhundsrörelse.  När den första värken kom en kvart senare förstod hon att något var på gång. Men stressad blev hon ändå inte – även om det nästan är femton bil till BB i Sunderbyn. 

– När William föddes tog det 23,5 timme, så jag sa att Nigel kunde gå ut och mata hundarna innan vi åkte, berättar hon.  

När värkarna snart kom var åttonde minut bestämde hon sig emellertid för att kontakta BB– och fick rådet att genast kalla på en ambulans. Något som skulle visa sig klokt. För när ambulanspersonalen kom en halvtimme efteråt var det bara en minut mellan värkarna. 

– Vi förstod att vi inte skulle hinna till sjukhuset i Sunderbyn. Problemet var bara att den barnmorska som brukar komma till hälsocentralen i Överkalix inte var där och att växeln var stängd. Men vi fick tag i en av de som jobbade och sa att en baby är på väg och att hjälp måste ordnas, berättar ambulanssjukvårdaren Magnus Ek.

Så blev det. När ekipaget anlände stod inte bara läkare och annan personal redo, utan även ortens pensionerade barnmorska Seija Eliasson som hade hämtas med bil. En halvtimme senare, klockan 9.41 – 2,41 timmar efter första värken – föddes lille Charlie. 

– Det var en otroligt, säger Nigel Garner, som egentligen skulle åka raka spåret till Sunderbyn med sonen William, men turligt nog hade vänt om.

Även Hälsocentralens personal tycker att barnafödseln var någonting alldeles extra. 

– Fast ett barn föddes faktiskt här för två år sedan.  Men då var barnmorskan här.  Så det var ju helt annorlunda, säger undersköterskan Majvor Andersson. 

Efteråt transporterades mor och barn till Sunderbyn där de stannade tills i söndags – och så här i efterhand tycker familjen att det blev en fin och nära upplevelse med all personal som ”hejade på”. 

Så ett litet syskon är inte helt omöjligt? 

Melanie Andrews och Nigel Garner skrattar stort. 

– Fråga oss om ett år, säger Melanie Andrews.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Engström-Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Och längst fram i fören satt det en hund

Överkalix

Med tama herrar i hand

Överkalix

En död i misstänkt drunkningsolycka utanför Överkalix

Överkalix

Bärprofilen: "Bara att bita i gräset och ta det"

Överkalix

Jockfalls camping dubbelt drabbat: "Ett jättetapp"

Visa fler