Nu ska sjöbodarna i Råneå utredas

Luleå kommun ska nu starta en utredning om de sjöbodar i Kängsö båthamn i Råneå som inretts till fritidshus utan att ha bygglov eller dispens från strandskyddet. Miljö- och byggnadsnämnden kommer att genomföra ett tillsynsbesök i juni för att skaffa sig information om läget.

Luleå kommun 12 maj 2021 14:21

I januari i år kunde Norr media avslöja att bodarna använts som fritidshus. Kommunen ska informera sig om läget och kommer bland annat att göra platsbesök.

Luleå kommun uppger nu på sin hemsida att man har fått in en anonym anmälan om att flera av sjöbodarna ska ha inretts till fritidshus, utan bygglov och strandskyddsdispens. Miljö- och byggnadsnämnden kommer att utreda detta och de berörda ska få ge sin syn på saken

Kommunen kommer att genomföra ett platsbesök i mitten av juni och för att skaffa sig mer information kommer kommunen prata med markägaren Råneå båtklubb och berörda arrendatorer.

Luleå kommun har nyligen skickat ett brev till Råneå båtklubb om att tillsammans med de som arrenderar sjöbodarna medverka för att ge sin syn på saken och att ge kommunens inspektörer tillträde till byggnaderna när de gör platsbesök vid sjöbodarna, uppger kommunen på sin hemsida.

– Vi har ännu inte bedömt eller tagit ställning till anmälan. Men som ett första steg kommer vi att i mitten av juni göra ett tillsynsbesök för att informera oss om läget, säger Maritha Meethz, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden på Luleå kommuns hemsida. 

De som berörs har möjlighet att lämna synpunkter till miljö- och byggnadsnämnden senast den 31 maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Profilbild Lars-Göran NorlinLars-Göran Norlin
Ämnen du kan följa
Båtförråden blev semesterparadis
Luleå

Oklart vad som händer med sjöbodarna

Luleå

Kommunen gjorde tillsyn: Sjöbodarna är fritidshus

Kiruna

Klart: Båthuset måste rivas ut

Kiruna

Ytterligare fall av misstänkt fusk med båthus i Abisko

Luleå

Utspelet: "Politisk feghet" i hanteringen av sjöbodarna

Visa fler