Dags att slå ihop L och C?

Avgående partistyrelseledamoten Jens Sundström (L) skakar liv i Torbjörn Fälldins gamla förslag om en partisammanslagning.

Sverige 12 november 2019 04:20
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

För 46 år sedan gjorde partiledarna Torbjörn Fälldin (C) och Gunnar Helén (FP/dagens L) ett allvarligt försök att slå ihop sina respektive partier. 

Men idéerna stötte på patrull när Centerpartiets förtroenderåd samlades i Uppsala 19 november 1973. Dåvarande CUF-basen Karl-Erik Olsson (senare jordbruksminister i den borgerliga regeringen 1991-94) gick till skarpt angrepp mot alla planer på en partisammanslagning.

Endast enstaka röster backade upp Fälldin – och den tänkta partifusionen kvävdes redan i sin linda.

Det var ett stort personligt bakslag för Fälldin som inte väckte tanken på nytt under sin partiledartid. 

Helt dött har dock förslaget aldrig varit. Med jämna mellanrum har det återkommit.  

2002 gjorde dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg även ett seriöst försök att samla de två partierna under samma tak. Men initiativet föll på grund av de två partierna bland annat hade diametralt olika uppfattningar om Sveriges förhållande till euron. 

Inför Liberalernas landsmöte, som genomförs i Västerås 15-17 november, skakar nu avgående partistyrelseledamoten Jens Sundström, Luleå, på nytt liv i Fälldins och Heléns gamla förslag. 

"Speciellt i de senaste regeringsförhandlingarna så märkte man svagheterna i att vara uppdelade i två olika organisationer trots att vi i mångt och mycket har samma politik. Jag skulle från och till även vilja inkludera Miljöpartiet till den liberala mitten och bilda en kraft som på sikt kan propsa på en regeringsbildande ställning", säger Sundström i en NSD-intervju 30 oktober.

I liberala Västerbottens-Kuriren är politiska redaktören Ola Nordebo inne på samma spår.

"Centerpartiet och liberalerna bör slå ihop sina organisationer, och redan inför valet 2022 inleda en valteknisk samverkan", skriver han på VK:s ledarsida

Nordebo anser att det bland annat skulle bredda partiliberalismens bas, öka möjligheterna till en stabil förankring och närvaro i hela landet samt ge ökad tyngd vid förhandlingar åt både höger och vänster.

Huruvida dagens sammanslagningsivrare kommer att lyckas bättre än sina historiska företrädare 1973 och 2002 återstår att se. Men Liberalerna har i alla fall goda skäl att begrunda Sundströms och Nordebos propåer.

I varenda opinionsmätning dansar Nyamko Sabunis parti nära fyraprocentsspärren till riksdagen. Det ligger i farans riktning att Liberalerna kommer att förlora alla sina riksdagsplatser vid valet 2022.

I det läget kan det bästa alternativet vara att rädda en del liberala röster i riksdagen genom att gå samman med Annie Lööfs parti. 

Olov Abrahamsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Luleå

Biljakt i hög fart – misstänkt smet från polisen

Trav

Fyrtal till Ulf Ohlsson i Boden

Sverige

Oro för att klara hyran i spåren av covid-19

Mat & dryck

Mat som på mormors tid under coronakrisen

Olyckor, katastrofer

Gårdsbyggnad övertänd utanför Malmö

Visa fler