Feministisk utrikespolitik är inget flum eller fluff

Demokratiska och jämställda samhällen är i grunden och botten den bästa medicinen mot extremism, krig och elände.

Sverige 24 februari 2021 10:14

Under onsdagen presenterade utrikesminister Ann Linde regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen. Och det är tydligt att de stora linjerna i utrikes- och säkerhetspolitiken ligger fast. 

Sverige fortsätter att stå upp för en feministisk utrikespolitik.

”Det är viktigare än på länge att bedriva en feministisk utrikespolitik för kvinnors och flickors rättigheter. Flera andra länder har nu följt Sveriges exempel. Sverige har tagit på sig en ledande roll i den globala koalitionen för ekonomisk jämställdhet", sa Linde.

Bland efterföljarna märks länder som Frankrike, Norge, Kanada, Tunisien och Mexiko, som talar om behovet av feministisk diplomati eller feministisk utvecklingspolitik.

En rad rapporter visar dessutom att en jämställdhetsinriktad biståndspolitik är mer ­effektiv och bidrar till snabbare reformer i utvecklingsländerna.

FN:s jordbruksorgan FAO har visat att om kvinnorna får lika stort inflytande som männen över pengarna så ökar skördarna.

Världsbanken skriver i en rapport att jämställdhet är en förutsättning för mer tillväxt och minskad fattigdom i U-länderna.

• OECD:s biståndsorgan DAC konstaterar att kvinnor i fattiga länder investerar dubbelt så mycket som män i lokalsamhället och den egna familjen. Av varje tjänad hundralapp återinvesterar kvinnor 90 kronor. Männen återinvesterar bara 30–40 kronor.

"Vi vet att när kvinnor får mer att säga till om fattas beslut som gynnar hela familjen. Barnen får bättre mat, familjerna använder mer pengar till sjukvård och barnens skolgång. Fler flickor får också möjlighet att gå i skolan. Fattigdomens onda cirkel bryts", skriver kooperationens biståndsorganisation Weeffect i en rapport.

Därför är den feministisk utrikespolitiken verkligen inget flum eller fluff. Det handlar om väldigt konkret och praktisk politik för att stärka villkoren för utsatta människor i världen.

Demokratiska och jämställda samhällen är i grund och botten den bästa medicinen mot extremism, krig och elände.

                                                           ***********

I regeringens skrivelse 2019/2020:17 ges en samlad bild av regeringens prioriteringar och ambitioner i arbetet för global jämställdhet.

Profilbild Olov AbrahamssonOlov Abrahamsson
Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Viktigt besked för Kiruna

Blogg

Malu Dreyer visar vägen för S

Blogg

Mest till dem som har minst

Politik

Migrationslagen på agendan i P1

Blogg

De ska leda S i Norrbotten

Visa fler
Läs mer!
Kiruna

Lägenhet i Kiruna såld för rekordpris • Mäklaren: "Det är lite förvånande"

Luleå

Han vill tillåta skotertrafik i bostadsområden i Luleå: "Inte värre än att köra bil"

Kiruna

Selbergs förslag om flyttersättningen: ”Inte för sent”

Jokkmokk

Stängningen av äldreboendet verkar utebli – "Det har varit påfrestande"

Sverige

LIVE-TV 13.15: Regeringen håller pressträff om coronaläget

Visa fler