Ingen affär: Då kan värmepriset i Kalix höjas

Vasa värme får inte köpa 51 procent av aktierna i värmeverket i Haparanda. Det kan påverka priset för kunderna i Kalix.

Kalix kommun 15 februari 2020 08:30

Vasa värme såg majoritetsägarskapet i Haparandas värmeverk som en perfekt möjlighet att pressa priserna både i Kalix och Haparanda. Då skulle man kunna få ner byggkostnaden på nya anläggningarna genom att planera byggprojekten i Kalix och Haparanda efter varandra. Man såg möjlighet att skapa effektivisering på en del nyckelroller i organisationen och dessutom hade man en tro på att bli en stor köpare av bränsle som därigenom hade kunnat optimera lagring, inköp och hantering.

I och med att Haparanda kommun nu inte tänker sälja värmeverket försvinner alla synergieffekter med Kalix. 

– Jag blir lite besviken att det inte blir något i Haparanda, vi är övertygade om att det hade varit förmånligt för alla. Å andra sidan har jag full respekt inför de knepigheter politikerna står inför där. I och med att vi bygger en nästan likadan anläggning i Kalix så tror vi att vi skulle ha kunnat pressat priserna en hel del i både Kalix och Haparanda, säger Lars Strömberg, vd för Vasa värme.

 

Påverkas kunderna i Kalix av det här beskedet?

– Kanske, jag vet inte. Jag tror att det är Haparanda som påverkas mest av det här. Det kommer att bli svårare för dem att göra en offentlig upphandling än vad det hade varit för oss om vi hade upphandlat allt till nya anläggningen.

Kan priset i Kalix påverkas?

– Möjligen. Det här kan naturligtvis påverka, för med Haparanda så hade vi ju kunnat pressa priserna, säger Lars Strömberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Kalix

Politikerns Facebook-blunder: "Ett misstag"

Norrbottens Affärer
Kalix

Vilda kockens stora satsning i Kalix: "Har planer"

Norrbottens Affärer
Kalix

Hon återvänder som restaurangägare i Kalix

Bandy

Han tar över Kalix Bandy: ”Vill stärka varumärket”

Kalix

Vice kommunalrådet: "Vi rättar till felen"

Visa fler