Digitalt demokratibesök i Norrbotten

Andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V) snackade demokrati med norrbottningarna.

Sverige 22 februari 2021 14:04

För hundra år sedan fick demokratin sitt genombrott i Sverige. Nils Edéns och Hjalmar Brantings liberalsocialdemokratiska koalition gick i bräschen för allmän och lika rösträtt.

Under åren 2018-2022 uppmärksammas demokratijubileumet på en rad olika sätt. Bland annat genomför talman Andreas Norlén (M) samt vice talmännen Åsa Lindestam (S), Lotta Johnsson Fornarve (V) och Kerstin Lundgren (C) resor runtom i Sverige för att samtala med framför allt unga människor om demokratin.

På grund av pandemin genomförs aktiviteterna nu främst i digital form.

17 februari var det dags för ett sådant digitalt talmansbesök i Norrbotten. Vice talmannen Lotta Johnsson Fornarve snackade demokrati med nya landshövdingen Lotta Finstorp, Sametinget, gymnasieelever i Luleå och studenter vid LTU samt invigde en demokratiutställning hos Norrbottens museum.

Förhoppningsvis är det aktiviteter som gör att fler får upp ögonen för betydelsen av det som skedde för 100 år sedan. Det var de åren som gjorde att Sverige blev Sverige – ett demokratiskt välfärdssamhälle.

I en ledare 13 januari påminde jag om att det var en orolig tid och att utgången var allt annat än given. Som tur var fanns dock krafter inom både borgerligheten och socialdemokratin som manövrerade klokt och såg till att demokratiseringen av Sverige genomfördes under fredliga former.

Det är en bra påminnelse om vad socialt engagerade krafter inom borgerligheten och arbetarrörelsen kan uträtta tillsammans och att samarbete i politikens mittfält är bättre än att låta högljudda ytterkantspolitiker styra utvecklingen.

Profilbild Olov AbrahamssonOlov Abrahamsson
Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Viktigt besked för Kiruna

Blogg

Malu Dreyer visar vägen för S

Blogg

Mest till dem som har minst

Politik

Migrationslagen på agendan i P1

Blogg

De ska leda S i Norrbotten

Visa fler
Läs mer!
Krönika

Olov Abrahamsson: Myanmar har en lång väg kvar till demokrati

Krönika

Linus Sköld: Det starka samhället är avgörande

Krönika

Ursula Berge: Vi står inte vid samhällsbyggets slut

Ledare

Ledare: 100 år med demokrati

Krönika

Jesper Bengtsson: Det hänger på republikanerna

Visa fler