De avslutar jubileumsåret som en dans

Under året har Luleå rytmik och balett firat 50 år som dansförening. Under höstlovet med premiär idag tisdag avslutar de jubileumsåret med föreställningen ”Scener ur en danssal”.

Luleå kommun 29 oktober 2019 06:00

NSD träffar koreograferna Marica Sandström Lindh och Sofie Lahti Segerlund, samt dansarna Johanna Palo, Josefine Juto och Felicia Lindh när de är i full gång förbereda inför kvällens genrep.  

– Vi började för ett år sedan att fundera på hur vi ville fira vårt 50-årsjubileum. Till slut kom vi fram till att vi ville använda vårt hus för att visa alla delar av dansen. Vi började skriva manuset strax innan sommaren och sedan har allt utkristalliserat sig eftersom, berättar föreningens verksamhetsledare och koreograf Marica Sandström Lindh.  

Tanken är att publiken guidas runt av en konferencier till salarna där de får se sju olika föreställningar och tanken är att här ge en inblick i livet som dansare. Och inte bara den glamorösa delen utan även slitet bakom kulisserna.

– Det är ett hårt arbete under ganska många timmar som har lagts ned. Man tänker från början att det ska bli ganska enkelt men det är ett mastodontarbete att få ihop en föreställning, konstaterar Marica.  

– Samtidigt har det ju varit en annan utmaning att få ihop just den här föreställningen. Dels sitter publiken så mycket närmare, det är en utmaning att få till. Vi vill göra en hyllning till dansen och kunna visa dansarens alla känslor och låta dem komma väldigt nära, fyller Sofie Lahti Segerlund i.  

Luleå rytmik och balett har funnits i sina nuvarande lokaler i norra hamn sedan 1984. Innan dess hade man sin danssal i Pontushallen och huserade även i olika lokaler i stan. I dag har föreningen 815 medlemmar i åldrarna från fyra år upp till 60 år

Föreställningen spelas vid sju tillfällen under veckan och medverkar gör även dansarna Saga Talludde, Ann-Charlotte Brännvall, Amanda Fahller och Elina Erixon. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanette Bergström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Luleå

Advokaten: "Han var kraftigt påverkad av alkohol och sömnmedel"

Luleå

Stjärnåklagarens nya toppjobb – vid polisen

Luleå

Man anhållen för skottet på Kronan – har koppling till målsägaren

Luleå

Luleåbon vågar inte lämna Wuhan: "Hade gärna åkt hem"

Luleå

Luleås genom tiderna dyraste lägenhet såld

Visa fler