Kulturkvinnors kunskap ska föras vidare

Norrbottniska kvinnors historia är temat för ett aktuellt projekt.

Norrbottens län 3 december 2019 06:00

Galleri Syster driver projektet Kvinnlig kulturbaserad historieskrivning i Norr. Konstnären Gittan Jönssons film "Parallella linjer – ett kvinnohistoriskt dokument" blev startskottet.

– Så många bra kvinnliga konstnärer har synliggjorts men sen glömts bort igen. Vi arkiverar inte oss själva. Vad ska kommas ihåg av det som pågår just nu? säger Galleri Systers Sara Edström.

Vid två tillfällen har de bjudit in till träffar där kvinnliga historiebärare fått dela med sig av sina historier och erfarenheter. 

Marianne Söderberg är projektledare:

– I första hand har vi ägnat oss åt att hämta kunskap och berättelser från 1960-talet och framåt. Resultatet har blivit en inventering av såväl individuella som kollektiva historier och berättelser, säger hon.

– Vi kopplar ihop projektet med vår ungdomsgrupp så de inte ska gå ovetande om vilka förmödrar de har. Och de äldre ska förstå att kampen fortsätter, berättar Sara Edström.

I projektet har de samarbetat med Norrbottens museum och Norrbottens arkiv. Ett KKHiN-arkiv har skapats med uppgifter om några av de kvinnor som varit aktiva på den norrbottniska kulturscenen.

– Vi vill ta en aktiv roll kring historieskrivningen om oss själva. Vi vill att våra kamper och vår kunskap förs vidare. Vi gör det genom att se till att vår verksam­het nedtecknas, arkiveras och synliggörs för andra, berättar Marianne Söderberg. 

Det hela ska också utmynna i en publikation. Projektet har fått stöd av Region Norrbotten och Kulturrådet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Östling

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Harads

Just nu: Missing people gör sökinsats

Fotboll

Räddad PIF-poäng efter sent straffmål

Kiruna

Minderårig döms för sexuellt utnyttjande av barn

Öjebyn

Körde vingligt efter E4 – misstänks för drograttfylleri

Fotboll

Så var Piteås toppmöte - minut för minut

Visa fler