70 år av sammanhållning

Europa behöver samarbete – inte inskränkt nationalism.

Sverige 9 maj 2020 07:01

Under lördagen firas Europadagen till minne av Schumandeklarationen 1950 – det första steget mot det som skulle bli dagens EU (Europeiska unionen).

Det är en dag för att påminna om den historiska vikten av solidaritet och sammanhållning i Europa. 70 år av europeiskt samarbete har medverkat till fred, demokrati och ekonomisk utveckling i vår del av världen.

Men det är även en dag för att påminna om värdet av att hålla ihop inför framtiden. 

Det ligger i farans riktning att inskränkt nationalism och protektionism kan få vind i seglen av coronakrisen. Men rimligen borde de flesta ändå se värdet av gemensamma tag mot arbetslöshet och ekonomisk nedgång.

I det korta perspektivet behövs samlade EU-initiativ för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av krisen, som finansministrarnas överenskommelse om ett europeiskt krispaket på hisnande en halv biljon euro.  

I ett längre perspektiv handlar det om att kraftsamla för att återuppbygga näringslivet och arbetsmarknaden i Europa, en sorts modern Marshallhjälp.

Embryot till en sådan plan finns redan i EU-kommissionens gröna giv. Rätt hanterad och utformad kan den bli en viktig stimulans för att kicka igång jobb och ekonomi efter coronakrisen.  

Större gemensamma investeringar i förnybar energi, gröna jobb och miljövänlig teknik är inte bra bara för klimatet. De kan också medverka till nya arbetstillfällen, växande företagsamhet och ett starkare europeiskt samarbete.

Olov Abrahamsson

Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Viktig facklig-politisk framgång

Blogg

LHF stärkte den regionala självkänslan

Blogg

Semestertips

Blogg

ARAB har fått ny chef

Blogg

Facklig hjälte uppmärksammas

Visa fler
Läs mer!
Luleå

Man åtalas för attack mot kvinnlig polis

Övertorneå

Personbil i brand på parkering

Ekonomi, näringsliv & finans

Pandemin väcker nya krav om flyttcirkus i EU

Politik

Liberalerna förnyar krav på folkräkning

Fastighetsaffärer

Hus på 100 kvadratmeter från 1974 sålt i Arvidsjaur - priset: 1 050 000 kronor

Visa fler