Så säkrar vi jobben i Norrbotten

Norrbotten 14 november 2019 16:05

Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Samtidigt har kompetensbrist hindrat var tredje småföretagare från att anställa de senaste två åren. Svårigheten att få tag på rätt personal fortsätter att plåga många av Norrbottens omkring 19 000 företag visar en undersökning som vi på Visma Spcs nyligen gjort. Det finns alltså en enorm potential för nya jobb hos företagarna, men hinder av olika slag står i vägen.
Av de tillfrågade småföretagare som skulle vilja anställa lyfter 76 procent fram bristen på rätt kompetens som det allra tyngsta skälet till att de avstår. Ungefär lika många pekar på de höga kostnader som är förknippade med att bli arbetsgivare. Eftersom fyra av fem nya jobb skapas i Sveriges små och medelstora företag är viljan och förmågan att anställa central för att Sverige ska fortsätta att må bra. Allt som bidrar till att så många företagare avstår från att anställa måste därför ligga högt upp på listan över utmaningar att ta sig an för Norrbottens riksdagsledamöter och partiaktiva.
Här är mina tre viktigaste förslag på hur landets politiker kan stötta små företag som vill växa och skapa fler jobb:
1. För att utbildningar ska kunna matchas bättre mot företagens verkliga kompetensbehov krävs bättre dialog mellan näringslivet och utbildningsväsendet.
2. Det så kallade växa-stödet och sänkta arbetsgivaravgifter för unga är viktiga steg i rätt riktning. Riksdagen måste öka takten i arbetet med att göra det billigare för arbetsgivare att ge en person ett jobb.
3. Företagare har fortfarande betydligt sämre skyddsnät än anställda. Trygghetssystemen för företagare måste därför ses över och stärkas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrbotten

Stökig helg i Norrbotten – larm om smällar i Luleå

Norrbotten

Mammografin släpar efter: "Några veckor att ta igen"

Norrbotten

SMHI varnar fortsatt för höga flöden

Norrbotten

Coronarapport: 13 nya fall av covid-19

Norrbotten

Bra bärår i år: "Blir enormt mycket"

Visa fler