Konsten att stoppa bollen i korgen

Det här blir en lång resa för mästarklubben.

Luleå 23 november 2020 22:04

Jo, jag vet. Försvar vinner matcher, slutspelsserier, mästerskap och allt det där basketklyschandet man hört till leda. Och att som Luleå Basket släppa in nästan 100 poäng i en seriefinal är förstås helt oacceptabelt. 

Men basket handlar om mer än så: Till exempel den lilla detaljen att stoppa bolluslingen i korgeländet. I alla fall de toköppna lägena som man spelar sig fram till. Det blir förstås ännu viktigare i ett lag som Luleå Basket där själva grunden är försvar, grovjobb, lagspel men avsaknad av offensiv spetskompetens.


Då går det förstås inte att, som i toppmötet mot guldfavoriten Alvik, ge bort närmare 16-18 poäng på missade lay ups. Det finns inte. Ett exempel: Efter dryga fem spelade minuter hade landslagsmeriterade Josefin Vesterberg bommat fem toköppna närskott.


Nej, i Luleå Basket finns i dag bara två spelare som på ett naturligt sätt och med viss regularitet kan notera tvåsiffrigt poängkolumnen och det är Matilda Ekh samt Chioma Nnamaka. Ellen Nyström bör också nämnas. Då är det svårt att förstå varför veteranen Nnamaka bara spelar drygt 20 minuter i en match av den här digniteten. Som jag ser det måste hon vara på planen minst 30 minuter i alla värdematcher i SBL dam.


Tränaren Robin Sandberg har ett jättejobb framför sig med det här svenska projektet och vi har förstås sett lag vända säsonger förr. Vem minns inte Luleå Basket 2016/2017? Jag glömmer aldrig när David Visschers lag var klasser sämre än A3 Umeå i grundserien men ändå lyckades vinna SM-finalserien på ett mirakulöst sätt.


Guld vinns aldrig i november, det är sedan gammalt, men nog måste det till något alldeles extra om Luleå Basket modell 20/21 ska gå hela den långa vägen. Det är inte omöjligt. Inte alls. Men svårt. Så svårt.

Profilbild Peter LindvallPeter Lindvall
Ämnen du kan följa
Basketbloggen
Blogg

Två frågor – två svar

Blogg

Omgångens tips

Blogg

Han borde vara en het kandidat

Blogg

Oron var obefogad

Blogg

Så ska BC Luleås senaste värvning hjälpa laget

Visa fler
Läs mer!
Basket

Helsingborg-stjärnan öppnar för flytt till Luleå Basket

Basket

En debut som lovar mer: "Gäller att inte sväva iväg"

Basket

Ny sheriff i stan – då vann BC Luleå mot serieledaren

Basket

Andra raka segern för Luleå Basket

Basket

Så var matchen mellan BC Luleå och Södertälje

Visa fler