Verksamhetschefen om starten i Kalix

"Om det hade varit män som drabbades av lipödem, då hade synen på sjukdomen varit annorlunda" säger Britt-Inger Westring, verksamhetschef vid Opemera i Kalix.

Kalix kommun 30 januari 2020 05:45

Britt-Inger Westring började karriären i Kalix sjukhus i mars 1977, då som biträde, och efter någon månad var hon på operation där hon kom att bli kvar även sedan hon utbildat sig till sjuksköterska med specialisering narkos och IVA.

Hon arbetade alltså i samma lokaler, då som nu.

– Jag var med när de akuta operationerna lades ned och senare, år 2012, när de planerade operationerna lades ned. Jag kunde väl aldrig tro då, att jag skulle få vara med och starta operationsverksamhet i Kalix igen, jag är väldigt glad för det, säger Britt-Inger Westring.

Vad vet ni om resultatet för de cirka 40 kvinnor som opererats?

– Underlaget är för litet för slutsatser, men utifrån vad de berättat så känner många sig mycket lättare och de har mindre smärtor. De är inte botade med en operation, de flesta behöver flera, och det är inte ovanligt att kvinnorna lägger 200 000 kronor eller mer på detta, säger Britt-Inger Westring som poängterar att ingreppen är uteslutande av medicinska skäl.

Vad tycker du om att kvinnor måste lägga sådana summor för sjukdomstillstånd?

– Jag tror att om det hade varit män som drabbades av lipödem, då hade synen på sjukdomen varit annorlunda, säger Britt-Inger Westring.

Lipödem är en störning i fettvävnaden där de ytliga mindre lymfkärlen, blodkärlen och nerverna är påverkade, kroppens fettceller ökar i storlek och personen ökar i omfång framförallt över stuss, höfter och lår och även armar kan påverkas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Nilsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Kalix

Skärgårdsprotest mot Telia – nätet dör på sommaren

Norrbotten

Teknikstrul i sjukvården – går inte att kolla provsvar

Norrbotten

Planerade operationer kan återupptas: "Känns bra"

Kalix

Telia lovar se över nätet: "Vi vill ha nöjda kunder"

Ledarkrönika

Folkomröstningar är trubbiga instrument

Visa fler