Tove Jansson-festivalen firar 75-åriga mumint

Nästa år är det 75 år sedan den första boken om mumintrollen kom ut. Med anledning av jubileet arrangeras världens första Tove Jansson-festival på Fotografiska i Stockholm den 7 mars.

Luleå kommun 6 december 2019 06:00

Tove Jansson (1914-2001) var en mångsidig konstnär. Som författare, bildkonstnär, serieskapare, dramatiker och visdiktare kände hon sig hemma i både den svenska och finska kulturen. Hon såg sig själv som tvåspråkig också vad gäller det konstnärliga, för i hennes liv hörde text och bild starkt ihop.

Redan 1943 hade hon i satirtidningen ”Garm” tecknat en figur som hon kallade Snork” och som var svart, en gestalt symbolisk för krigsårens hemskheter.

När den första Muminboken kom ut 1945 hade figuren bytt namn till Mumintrollet och fått en något tjockare kropp och ömsat färg till vitt. Debutboken hette ”Småtrollen och den stora översvämningen” och den följdes av ytterligare åtta Muminböcker – den sista med titeln ”Sent i november”, utgiven 1970.  

Tove Jansson skrev böckerna på svenska, men de finns i dag utgivna på mer än 40 språk. 

Vid festivalen blir det bland annat diskussion om rätt och fel i mumintrollens värld, om hur ”Guds hedniska barnbarn” förvaltade arvet efter morfadern/hovpredikanten, om hennes Brev till Eva (Konikoff) och om hennes roll som illustratör, dramatiker och visdiktare.

Några som deltar vid den första Tove Jansson-festivalen är Karin Mamma Andersson, David Lagercrantz, Anne Holt, Kaj Korke-aho, Linda Bondestam, Jakob Wegelius, samt Emma Klingenberg. Festivalvärd är Mark Levengood.

Hösten 2020 blir det även premiär för finländska produktionsbolaget Helsinki-filmis dramafilm ”Tove”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Olov Ohlson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Vård

Regionen ska spara 700 miljoner kronor – nu är rapporten klar

Ishockey

Så ställer Luleå Hockey upp i internmatchen

Luleå

Här ska det byggas en ny rondell till Kronan

Kultur och Nöje

Joel Alme ställer in höstkonsert i Luleå

Norrbottens Affärer
Luleå

Luleå Energi får ny vd: "Det känns fantastiskt roligt"

Visa fler