Sextonåriga Klara Pasma invigde 70-årsjubileum

Erkheikki Folkets hus 70-årsjubilerade. Firade i dagarna tre.

1 november 2018 15:13

Under fredagskvällen förra helgen invigdes ett 70-årsjubileum i Erkheikki Folkets Hus utanför Pajala. 

– För att hedra de som var med och byggde upp Folkets Hus och startade föreningen här i byn,  säger  Evgeny Krakov, ordförande i Folkets Hus föreningen. 

Tillsammans med Sparbanken Nords representant Monika Holmström, som bidragit till finansieringen av evenemanget, inledde han jubileet.  

Sextonåriga Klara Pasma från Pajala var en av de två artister som spelade på jubileets invigning. Klara läser den estetiska linjen med teaterinriktning i Luleå och som nyligen tog en guldbiljett hos juryn i Idol på TV4. 

– Att komma hem och spela så här är både skönt och roligt, säger hon. 

Hon berättar i sitt mellansnack sina tankar om längtan bort, att bli hemmablind och att nu kunna njuta av att komma hem till fredagstacos och Finnmix på kvarteret i Pajala. Hon berättar om Pajala Kulturskolas betydelse och lyxen av att till en billig peng kunna få nyttja lokaler, instrument och att få ta del av kunskap och den kreativa miljön i skolan. 

– Helt klart har det format mig, säger Klara Pasma. 

Klara Pasma kör egentolkade versioner av bland annat Veronica Maggio på scen och man slås förutom av musiken av hennes säkra och avslappnade approach. 

Hennes konsertkollega för kvällen , singer/songwritern Dennis Kalla bodde som ung i Pajala men flyttade till Kiruna under mellanstadietiden. Han startade sitt första band för tio år sen vid tretton års ålder och äntrar scenen i Erkheikki efter att ha gjort spelningar i London och Köpenhamn för en och en halv vecka sedan. Trots den nätta publiken får vi en premiärspelning av hans senaste låt och Dennis nämner att ett av de typiska ämnena för honom i låtskrivandet är att vara kär och bo på ett litet ställe. 

– Det finns mycket att säga om det, säger Dennis Kalla. 

Lördagen i Folkets Hus bjöd på en stor variation med bland annat yoga, fantasiworkshop för barnen och uppträdande av Kulturskolans elever.  Folkmusikartisten och berättaren Thomas Andersson från Västerbotten stod för kvällens föreställning, ett samarbete mellan Pajala Riksteaterförening, Vuek och  Riksteatern Norrbotten. I Legender som den här föreställningen heter skildrar han i sina sanna berättelser  musiker som levt utanför kändisvärlden, på unika platser och med unika livshistorier som här berättas med både värme, humor och allvar. Under kvällens slut fick besökarna möjlighet att bidra genom att skänka en slant till en insamling för en av Legenders huvudpersoner, en mycket skicklig samisk speleman från Västerbottensfjällen som aldrig fått en gravsten på sin plats där han vilar på grund av sitt ursprung.

Tredagarsjubileet avslutades med andakt på slåttermyren Vasikkavuoma, dansworkshop och slutligen en föreställning med samtidspoeten från Hakkas, David Väyrynen, som läste texter ur sin hyllade debutbok Marken. Marken bjuder på glesbygdsskildringar och gestaltningar av stereotyper  som gav många igenkännande skratt. Texterna varvades med musik av Pajala dragspelsgille. 

Besökarna var färre än arrangörerna beräknat under helgen trots det innehållsrika programmet och de ska nu utvärdera och se om man alls kan fortsätta ordna evenemang i den här storleken. 

– Vi ville erbjuda en hög nivå på musik och underhållning men vi nådde kanske inte ut tillräckligt eller så är folk inte beredda att betala ett högre inträde för att delta på den här typen av lokala evenemang, säger Jan Johansson som är en av arrangörerna. 

– Det är synd, för det hämmar folks ork och engagemang att dra i såna här saker, avslutar Jan Johansson.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Funck