Römppäviikko i Pajala - Damerna först!

Föreställningen "Kvinnorna i gammelbastun - Fördämningarna släpper" markerade starten för Römppäviikko i Pajala med sång, dans och personliga berättelser.

6 september 2018 13:11

Saunapaletti/ Bastubaletten i nytt format, live från Tomtemagasinets scen i Juhonpieti. På scenen stod fyra av fem personligheter från tv-serien Bastubaletten. De levererade föreställningen "Kvinnorna i gammelbastun - Fördämningarna släpper", en cirka 60 minuter kort hyllning till Tornedalen och de kvinnor som varit och är verksamma i Tornedalen. Skildringen framfördes av  Gun Olofsson, Pia Hulkoff, Lena Lahti Snell och Birgitta Rantatalo, uppbackad av manusförfattaren, regissören och koreografen Justine Kirk.

Publiken bjöds på livsperspektiv ur glesbygdsliv producerat och framfört genom sång, dans, musik och meänkieli. 

- Jag blev inte kvar, jag valde att stanna, sa Birgitta Rantatalo i föreställningen. Glesbygdsutmaningar och välfärd såsom hälso- och sjukvårdens bemötande av kvinnor belystes. Gun Olofsson lyfte genom en personlig skildring hur viktigt det är att stanna upp och utvärdera vad som är viktigt i livet - inte alltid ställa upp, utan komma ihåg att stå upp och ställa upp för sig själv också.

Publiken fick insyn i livet som renbonde - vilket Birgitta Rantatalo kallar sig i egenskap av icke-samisk renskötare, och avrundade föreställningen med en personlig cover av Willy Clay Bands låt The Miner. Låten "Poromies", som översatt betyder renman, är inspirerad av sången Kruuvamies som är en översättning av originallåten från engelska till meänkieli. Bastubaletten uppvisade uppskattning till det kulturella arvet, glädje, sorg, relationen till mamma och det förgångna med humor och eftertanke.

"Har du knipit idag, har du knipit idag", sjöng ensemblen till både kvinnor och män. En påminnelse som med medryckande melodi ekar kvar långt efter logen tömts på publik. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Huhta