H-nappet/ H-pilkki i Kardis

Lördagens pipimpeltävling drog många pimpelsugna besökare.

17 mars 2019 12:29

Årligen anordnas pimpeltävlingen, H-nappet (översatt från H-pilkki), på Torne älv i höjd med Kardis i Pajala kommun och finska Kallioniemi i Kolarin kunta/ Kolari kommun. Evenemanget arrangerades av Jokivartisen kyläseura.

År 2012 deltog inte mindre än 600 pimpelfiskare. I år såldes 700 startkort. Deltagande anslöt från både Finland och Sverige för att tävla om vem som drar upp flest och störst fisk ur Torne älv. Många var de som tävlade i hopp om att vinna. 

Årets tävling fick också besök av vårsolen som värmde upp luften till cirka 1°C i lätt vind. Pimpelsäsongen är där med råge öppnad i Tornedalen och väntas avrundas i samband med pimpelfiskets högsäsong i samband med påskhelgen. 

Isen bar denna dag en buss och några tiotal bilar ackompanjerade med omkring ett hundratal pimpelfiskandepersoner och funktionärer. Färre faktiska deltagande än antal sålda startkort.

Årets vinnare är i skrivande stund inte ännu tillkännagiven på arrangörernas hemsida, jokivartiset.com - men Pajala 360-bloggen har minsann fått veta att årets vinnare är Regina Mäki från Jarhois. Hon drog upp en harr på cirka 38 cm redan strax efter startskottet. För sin insats vann hon en motordriven isborr. 

Av 18 tävlande barn och unga fick tre napp. Evenemangets storvinst vanns utan annan prestation än investering av lott, vem som vann aktuellt penningpris är i skrivande stund okänt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Huhta