Finsk mjölkko rymde – simmade till Sverige

En kalv som skulle bli mjölkko i Finland, simmade över Torneälven till Kardis. Nu lever den i det vilda bland bostadshusen.

5 oktober 2018 10:12

– Det var några personer som ringde oss och sa att de sett en kalv. Vi räknade våra kalvar om och om igen, men ingen fattades, säger Lena Elsasdotter Niska.

Bonden Mikael Mäki, hans barn och sambon Lena Elsasdotter Niska har letat efter kalven vid flera tillfällen då de trodde att det var deras. De hittade spår efter djuret, men utan att se det. I början av oktober har kalven lokaliserats och det har varit möjligt att se öronmärkningen. Kalven tillhör mjölkbonden Mika Rundgren i Finland.

– Vi släppte ut korna på bete och då hoppade kalven rakt ner i älven. Det var så högt vatten att den inte gick att få upp. Den flöt iväg, säger bonden Mika Rundgren.

Kalven simmade över landsgränsen från Finland till Sverige och tog sig i land i höjd med Kardis där den senast påträffats.

– Jag vet inte vad som kommer att hända med kalven men hoppas att den inte ska springa omkring bland folk på det här sättet. Jag får dagliga samtal om att jag har ett djur löst och så är det ju inte fallet. Jag har uppsikt över mina djur, säger köttbonden Mikael Mäki.

Sedan i maj har kalven levt i det vilda. Det har gjorts flera misslyckade försök att fånga in den.

– Den kommer att kunna överleva så länge den har föda, men när födan börjar att tryta och det kommer snö på backen kommer den avmagra och självdö till slut. En ko kan inte äta talltoppar som en älg kan, säger Mikael Mäki.

Efter flera månader i frihet är kalven skygg och svår att fånga. I dagarna har Länsstyrelsens djurskyddsenhet och den finska mjölkbonden gett sitt godkännande att skjuta kalven som annars risker att att dö av svält.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Huhta