Charlotte Kalla verkar glad, harmonisk på något vis. Inte ens besvärad över att jag kommer och stör mitt i det skyddade lägerlivet.
– Nej, jag visste ju att den här onsdagen skulle jag bli tvungen att bli påmind om verkligheten lite, säger hon och skrattar.
Vi befinner oss på Saxnäsgården som ligger i det västerbottniska fjällandskapet. Kalla är här med Piteå Elit på säsongens första klubbläger.
Hon tränar stenhårt. Och myser. Det är nämligen väldigt få gäster på anläggningen just den här veckan. Till Kallas stora lycka.
– Jag trivs väldigt bra ur den aspekten. Jag har inte skrivit en enda autograf sen jag kom hit. Även fast det har rört sig annat folk kring luncherna. Det är mycket skönt, säger hon och ler.
Du får inte abstinens?
– Nej, jag känner bara: Kan det vara så här?
Här – på de ännu snöbeklädda fjälltopparna – börjar Charlotte Kalla sin resa mot en av de tuffare utmaningarna på länge. Hon står nämligen inför ett mästerskapsfritt år och planen är att ge Marit Björgen, Therese Johaug och de andra norskorna en rejäl match i kampen om den totala världscupen.
Det räcker inte med en punktmarkering här eller där. Kalla måste hålla en jättehög nivå – från november till mars.
– Det ska bli spännande. Visst är det skönt med mästerskap på så sätt att man har ha en tydlig vecka att toppa formen till. Nu kommer jag tävla betydligt mer och det blir en utmaning. Min ambition är ju att kunna vara med och slåss riktigt högt uppe i den totala världscupen, säger hon.
De två gångna säsongerna har Charlotte Kalla gjort succé både på OS och VM. Men gemensamt för de åren är att hon har tävlat sparsamt för att kunna toppa sig just till mästerskapen.
– Nu ska jag försöka hålla en hög nivå under hela säsongen. Jag kommer inte ha tid att ladda upp på det sätt som jag gjort inför Falun eller Sotji. Då har jag ju avstått mycket och fått långa träningsperioder. Jag måste tänka smart i vinter.
Hur gör man det?
– Det kommer väl bli en del tävlingar som inte har lika hög prio, då får jag försöka få till en del träning där emellan. Sen kommer jag väl inte att köra allt. Det blir säkert så att jag står över någon helg ändå.
För att kunna hålla högsta klass under en hel säsong krävs stenhårt arbete redan nu.
– Jag känner mig peppad att göra ett bra jobb i sommar och höst. Det är nu det finns en möjlighet att påverka och bygga en bra grund som förhoppningsvis ska hålla länge under säsongen.
Kalla kommer dock inte göra några större förändringar i sitt träningsupplägg. Det blir mer korrigeringar "på detaljnivå" som hon säger.
Något som behöver filas lite extra på är sprinttekniken. En disciplin som Kalla har tävlat sparsamt i de senaste åren.
– Sprinttävlingarna kommer ju vara viktiga i och med att på tourerna räknas allt samman. Det kanske inte har betydelse för ett enskilt lopp att prestera jättehögt där. Men det gäller ju att försöka hänga med, ta sig så långt som möjligt. Visst finns det kvaliteter som jag har kvar att utveckla där.
Vad blir viktigast i vinter: Tour de Ski eller totala världscupen?
– Touren kommer bli viktig, det gäller att försöka vara i bra slag där. Så är det ju bara. Det är så mycket poäng som står på spel, det är svårt att åka dåligt där och sedan försöka ha något att göra i totalen.
Hur kul blir det med Tour de Ski?
– Det ska bli riktigt kul. Det var länge sedan.
Hur många år sedan är det?
– Vad kan det vara? Jag kommer inte ihåg när jag körde sist. 2012 kanske. Då lär jag ju ha kört när det var mästerskapsfritt. Jag kommer inte ihåg om jag körde innan Val di Fiemme. Jag tror inte det.
För några veckor sedan tog skidvärldens största stjärna Marit Björgen beslutet att hon ska tävla vidare. Charlotte Kalla jublade när hon fick höra det.
– Jag blev väldigt glad. Marit är ju en stor inspirationskälla för mig och för många andra. Det känns kul att försöka utmana henne även i vinter.
Du har ju slagit henne flera gånger det senaste året.
– Ja, jo. Det är så häftigt att hon fortsätter utvecklas även fast hon är på en så enormt hög nivå. Att hon fortfarande kan jobba med detaljer som gör att det går ännu fortare i spåret.
Kalla inser dock att Björgens närvaro kommer att göra hela det norska landslaget ännu bättre.
– Jag vet att det är en sporre inte bara för mig, utan säkert för många av hennes landslagskompisar också. De är nog glada att de får fortsätta sparras med henne, då vet man ganska bra vad man håller för nivå.
Marit Björgen fortsätter alltså sin satsning. I Sverige har däremot åkare som Johan Olsson, Daniel Richardsson och Lars Nelson bestämt sig för att lämna landslaget. Charlotte Kalla kommer att sakna dem.
– Det kommer kännas tomt, definitivt. De har ju funnits med under lång tid. Daniel och Johan har åkt under nästan hela tiden jag har varit med i landslaget. Det kommer ju att märkas, säger hon.
Hon gläds däremot över ett annat tillskott i A-landslaget – sambon Anders Svanebo.
– Jag blev jätteglad för hans skull, att han får den chansen att tillhöra en A-trupp med allt vad det innebär.
Han gjorde en bra säsong i fjol.
– Jo, han gjorde ju det och fick åka världscup flera gånger. Det blir annat att få tillhöra ett A-lag. Saker som jag kanske tar för givet, som alla resurser som finns runt omkring och kontakter som man kan knyta.
Kalla passar dock på att ge sambon ett tips.
– Det finns många möjligheter i A-landslaget, men det gäller också att kunna hantera det. Det är inte bara att ta emot, man måste ha en tanke med hur man ska hantera allt nytt.
Vad innebär det för ert förhållande nu när ni båda är med i A-landslaget? Lite fler dagar tillsammans?
– Ja, nu vet jag ju inte hur många läger vi kommer ha tillsammans, men det kommer inte vara någon som är ensam hemma när man drar i väg.