På fredag gäller det i Hartwall Arena.
Då är Alexander Majorov en av 36 manliga åkare som gör upp om världsmästartiteln i den finska huvudstaden.
För Luleå Konståkningsklubbs guldklimp är det kanske inte VM-medaljerna realistiska. Däremot skulle en topplacering säkra en OS-biljett i sydkoreanska Pyeongchang nästa vinter.
– Det krävs en fullträff, säger Alexander Majorov, som representerade Sverige under OS i ryska Sotji 2014.
Inför OS i Ryssland krävdes en topp 18-placering på VM 2013 för att Majorov skulle få en OS-biljett och den placeringen lyckades han uppnå.
Men för att lyckas även denna gång har Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) lagt ribban betydligt högre. Nu räcker det inte med en topp 18-placering. 25-åringen behöver överträffa sig själv och göra sitt bästa VM någonsin. Hans bästa VM-resultat i karriären – en 18:e plats 2013 – måste puts väck.
I teorin räcker det med att åkaren, i detta fall Alexander Majorov, tar sig till VM-final för att Sverige ska få en OS-plats av det internationella konståkningsförbundet (ISU). Men för att SOK ska skicka en åkare till Sydkorea vill kommittén se honom någonstans mellan topp åtta och topp tio i Helsingfors.
– Det blir ganska svårt med tanke på dagens konkurrens – även om min nivå också har ökat. Det kräver en fullträff medan andra konkurrenter åker sämre. Jag gör mitt bästa, sen får vi se hur SOK bestämmer i framtiden, säger Alexander Majorov som menar att det är realistiskt att han ska kunna förbättra sitt personbästa (18:e plats) från VM 2013.
– Absolut, det är rimligt att komma närmare topp tio med tanke på den erfarenhet jag har samlat på mig under karriären.
Innan säsongen 2016/2017 upplevde Alexander Majorov en tyngre tid i sin karriär. För två år sedan donerade han benmärg till sin cancersjuka pappa och missade stora delar av säsongen. Och förra vintern missade han VM i Boston, USA, på grund av en stressfraktur i bäckenet.
I vinter har Luleå Konståkningsklubbs stora stjärna Alexander Majorov kommit tillbaka och stått för en fantastisk återkomst på isen. 25-åringen gjorde tävlingscomeback efter sommaren och har sedan dess gått från klarhet till klarhet.
I slutet av november satte han nytt personligt rekord (228,97 poäng) vid en internationell tävling i Warszawa, Polen. Och månaden därpå vann han sitt fjärde SM-guld i karriären i Malmö.
En skadad fot gjorde EM i tjeckiska Ostrava till en liten missräkning (en elfteplats). Men efter Europamästerskapet i januari har han återigen radat upp fina resultat. Höjdpunkten var tredjeplatsen vid vinteruniversiaden i Almaty, Kazakstan. Under studentidrottens OS förbättrade han sitt personbästa till 246,56 poäng. Bronsåket säkrades inför 14 000 åskådare och gan honom ännu mer självförtroende.
– Det betyder mycket, men resultatet i Almaty är bara en av flera tävlingar som har gått bra under säsongen, säger Majorov som menar att uppladdningen inför VM i Finland har gått enligt planerat.
– Det känns tryggt att åka till VM med full kapacitet.
Fotskadan (inflammationen/infektionen) som störde uppladdningen inför EM i januari har inte stört honom sedan mästerskapet.
– Det släppte nästan direkt efter antibiotikakuren, säger han.
Under måndagen och tisdagen gjorde Alexander Majorov sina fyra första ispass i Hartwall Arena. Under onsdagsmorgonen gör han sista pass innan tävlingarna drar igång på torsdag vid lunchtid. Då är det dags för herrarnas kortprogram. På lördag avgörs finalerna med friåkningsprogram.
Under världsmästerskapet hoppas 25-åringen kunna komma upp i samma nivå han presterade under Universiaden i Kazakstan.
– Målet är att nå mellan 240–260 poäng i slutresultat, sådana resultat har jag visat under säsongen som har gått, säger han och fortsätter:
– Under den här vintern har mina resultat varit drygt 30–40 poäng bättre än tidigare säsonger.
Utöver all förberedelse, träning och tävling har konståkaren ett nystartat sidoprojekt som han tänker hålla vid liv under VM-tävlingarna i Helsingfors.
Majorov har startat en videoblogg där han ger sina följare på instagram och twitter möjligheten att titta in i hans vardag och bakom kulisserna under tävling.
– Projektet är helt nytt och något som jag annars inte brukar göra. Den är till för de fans som följer mig, säger han och fortsätter:
– Och eventuellt kan videobloggen hjälpa mig att få sponsorer – vilket är en nödvändighet för att klara sig i sporten i Sverige.