1) Charlotte Kalla slog knock på hela världseliten i sista tävlingen före VM. Vinner hon allt nu?
Höjer:
– Hon vinner inte allt. Men hon kan vinna mycket. Planen är att Kalla ska köra fyra lopp under VM – och med tanke på vad hon visade i Östersund förra helgen kan det mycket väl sluta med fyra medaljer. Äh, vad fan. Jag drar till med ett guld, två silver och ett brons.
Johansson
:
– Allt? Lugn och fin, nu. Jag är nöjd om hon vinner någonting mer än tvåmanswhisten mot Magdalena Pajala. Vi ska ha klart för oss att Charlotte Kalla inte tagit ett enda individuell mästerskapsguld sedan OS i Vancouver – ett topplopp gör ingen VM-drottning.
2) Både Hellner och Kalla väljer bort sprintloppen under VM. Gör de rätt eller fel?
Höjer:
– Hellner gör helt rätt. Han har inte på en individuell sprint att göra, inte med de rent usla resultat han haft på distansen i vinter. Däremot hade det kanske varit lite kittlande att se honom på en teamprint i fristil, han är ju uppenbarligen i skejtform. Kalla då? Girig som jag är hade jag velat se henne på varenda VM-distans. Men hon följer upplägget från Sotji och det slutade ju med succé. Så ja, hon gör rätt.
Johansson:
– Rätt. Visst, det är säkra medaljer som de slänger i Runn – men ärligt tala, vem bryr sig? Om det finns minsta chans att Kalla och Hellner hjälps framåt på de traditionella distanserna av att skippa Musse Pigg-disciplinen sprint är jag den förste att applådera deras beslut.
3) Jennie Öberg har vunnit en av totalt tre svenska världscupsegrar den här vintern. Ändå blev hon bara VM-reserv. Hur slutar hennes öde i Falun?
Höjer:
– Öberg var väldigt besviken över sin reservplats och nog borde hon ha fått köra VM-sprinten. Men hon kommer inte att sitta fastkilad på läktaren, jag är övertygad om att hon får tävla i Falun. Kanske redan på lördag. Anna Haag har luftrörsproblem och är osäker på sin VM-start. Plötsligt kan det finnas en plats öppen i skiathlon. Med det sagt, hon lär inte får åka vare sig teamsprint eller stafett – konkurrensen är på tok för hård – så tyvärr blir det inga topplaceringar för Öberg.
Johansson:
– Jennie Öberg blir sittande, dels på grund av att Anna Haag verkar ha en given plats i laget så länge hon över huvud taget kan lyfta en stav, dels på grund av att Sofia Bleckur faktiskt åkt rätt bra på slutet. Jag ser inte att Öberg får särskilt mycket tävlingstid på det här mästerskapet om inte det svenska landslaget drabbas av en koleraepidemi.
4) Magdalena Pajala osar som alltid optimism inför VM. Men ärligt talat, hur långt kan hon egentligen gå på sprinten?
Höjer:
– Pajala kommer garanterat njuta mest av alla i Falun, hon är bra på det. Sen hur långt det räcker? En bra dag når hon semifinal. Varför inte? Jag tror på det.
Johansson:
– Kvartsfinal? Det är inte Pajala som ska ta de svenska sprintmedaljerna, så långt är vi nog överens.
5) Norrmännen väntas invadera Falun under VM. Vilka blir de mest användbara norska orden de kommande veckorna?
Höjer:
– Varför inte smøringsfiasko eller katastrofeløp?
Johansson
:
– ”ønskerdere brunost på sølvkaken?”
6) Marit Björgen är redan störst av de största och skyhög favorit inför världsmästerskapet. Har hon några svagheter över huvud taget?
Höjer:
– Inte är de många i sånt fall. Människan är ju en superkvinna. Däremot tror jag hon fick sig en liten tankeställare efter Kallas kross i Östersund. Dagarna innan hade Björgen sagt att det var 99 procents chans att hon skulle vinna guld i Falun. Är hon lika säker nu? Ja, hon är nog det...
Johansson:
– Visst fasen har hon det – problemet är bara att hon lärt sig leva med dem. Vi har sett henne gå stum under trycket från sina egna förväntningar tidigare, även om jag har svårt att se det hända igen undrar jag vad som skulle hända om hon missar medalj i sprinten.
7) Vilken åkare kommer att stå för VM:s största skräll?
Höjer:
– Stina Nilsson. Jag tror att hon blir Sveriges näst yngsta VM-medaljör på damsidan någonsin (”Billan” Westin var 20 år). Inte nog med det. Jag tror att hon lämnar VM med tre medaljer – i sprint, teamsprint och stafett.
Johansson:
– Tja, inte fasen är det den där stackars indiern som de turbanprydda landslagsledarna trodde skulle ta medalj på 15 fritt, i alla fall. När vi letar skrällar gör vi rätt i att göra det långt bak i tävlingsprogrammet, när folk hunnit bli slitna, sjuka och en smula medaljmätta. Kanske kan Iivo Niskanen ställa till med en finsk fest på den klassiska femmilen?
8) Och för vem blir det fiasko?
Höjer:
– Martin Johnsrud Sundby. Mr ”Jag-tränar-1000-timmar-för-att-vinna-touren-och-totala-världscupen” borde egentligen vara en lika stor förhandsfavorit som Marit Björgen. Men jag tror att han, precis som i fjol, toppat formen för tidigt. Och han har ju inte direkt gjort sig känd som någon mästerskapsåkare av Johan Olssons eller Dario Colognas kaliber.
Johansson:
– Eftersom jag är en cynisk rackare tar jag för givet att det blir Calle Halfvarsson. En ung, kaxig utmanare som gjort en fantastisk säsong åker VM i skogarna där han växt upp. Tänk, så snabbt det går för alla positiva känslor att förvandlas till kvävande ångest. Det enda som krävs är en misslyckad sprint...
9) De har tävlat i spåren, de har tävlat på rullskidor, de har tävlat i poker – men vem skulle egentligen vinna en MMA-match mellan Marcus Hellner och Petter Northug?
Höjer:
– Marcus Hellner, lätt. Han har segheten, uthålligheten och styrkan. Ni har väl sett den nya Bauhausreklamen? Northug, han klarar ju bara av att avgöra efter en timmes fegputtande. Då har Hellner sedan länge avgjort.
Johansson:
– Jag ser framför mig hur Northug kopierar Muhammed Alis klassiska rope-a-dope-taktik från ”the rumble in the jungle” mot George Foreman 1974. Hellner slår i luften under drygt åtta minuter innan Petter Northug golvar honom med en blixtsnabb uppercut.
10) Slutligen, den brinnande frågan. Hur många medaljer tar Sverige respektive Norge på mästerskapets längdåkningsdel?
Höjer:
– Sverige tar åtta medaljer – varav tre guld. Norge tar tolv medaljer – varav sex guld.
Johansson:
– Det här är lite sjukt, och jag vill poängtera att jag inte sett kollega Höjers tips innan jag själv analyserade det hela. Norge: 15 medaljer, sex guld. Sverige: Åtta medaljer, tre guld.