Tänker på Crosby efter konstmålet: ”Hände det där verkligen?”

Han plockade fram tennistakterna och bjöd på ett magiskt mål. Efteråt tänkte Brian O´Neill mest på sin pappa och Sidney Crosby.– Det är lite: ”Hände det där verkligen?”, säger amerikanen efter Luleås 3–1-seger mot Örebro.

Brian O'Neill jublar efter sitt konstmål mot Örebro.

Brian O'Neill jublar efter sitt konstmål mot Örebro.

Foto: SIMON ELIASSON

Ishockey2024-10-10 22:44

Örebrobacken Peetro Seppälä slog en hög passning längs rundeln i egen zon och några sekunder senare tog Luleå Hockey-forwarden Brian O´Neill fram tennis- och basebollkunskaperna och bjöd på ett magiskt 1–0-mål.

– När jag väl såg pucken tror jag att den träffade på något på kortsargen. Sen studsade den lite turligt till mig. Jag försökte bara få kontroll på den och slå in den. Men den studsade vidare och jag var tvungen att reagera. Den studsade till mig och jag hade lite tur där, säger Brian O´Neill.

Amerikanen stötte pucken upp i luften en gång och nästa stöt, mitt på klubban, gick in i mål.

Det ser ut som att du har kontroll på vad du gör?

– Ja, jag tror att pulsen går ner i såna situationer för du vet att du är nära att göra ett mål. Det var bra att jag inte fick panik. Det är lätt att få panik i såna lägen.

Har du gjort några såna mål tidigare?

– Jag har inte gjort så många såna. Den man tänker på är ju Sidney Crosby. Det känns som att han gör såna mål några gånger per säsong. Så jag skulle kunna göra flera mål som det, men det var bra att få sätta det den.

Hur känns det att göra ett sånt mål?

– Det är lite: ”Hände det där verkligen?”. Det är lite som mitt första mål här (i premiären). Det är väldigt coolt att göra mål nära fansen på den sektionen. 

I TV4 Plays pausintervju tackade O´Neill sin korta basebollkarriär för målet. Han slutade med sporten när han var tolv år.

– Min pappa var en bra basebollspelare när han var yngre. Det var hans favoritsport. Jag spelade lite grann, men jag var inte den bästa basebollspelaren. Men jag tror att, precis som i tennis, är hand-öga-koordinationen viktig i baseboll och det har jag har fått med mig i hockeyn.

Hur bra var din pappa?

– Han kunde nog ha blivit bättre, men hans familj hade inte så mycket pengar. Han fick inte så många chanser att spela tävlingsmässigt. Men det var hans stora passion.

Jag kan se dig vara en smart shortstop i baseboll (positionen som spelar nära baserna och som ska vara rörlig)?

– Haha. Jag hoppades att jag skulle ha varit det. Det var antagligen den enda positionen som jag kunde spela på grund av min storlek.

O´Neill var bäst på isen och spelade fram Markus Nurmi till 2–0-målet med en fin passning.

– Det var bra av honom att ta sig till kassen. Jag var ganska nöjd med vår offensiv. Vi skapade många chanser. Vi kunde kanske ha gjort några till, men så länge du skapar chanser är det positivt.

Matchfakta

Luleå Hockey–Örebro 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)  

Första perioden: 1–0 (16.47) Brian O´Neill (utan assist).

Andra perioden: 2–0 (15.36) Markus Nurmi (Brian O´Neill, Isac Hedqvist).

Tredje perioden: 3–0 (18.01) David Granberg i spel fem mot sex, 3–1 (18.56) Noah Steen (Christopher Mastomäki, Peetro Seppälä).

Skott: 28–15 (12–3, 8–4, 8–8).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!