Förbundskaptenen Fariborz Besarati säger att Sofia Mattsson är ohotad i sin viktklass i Europa.

På EM-mattorna i Riga visade hon varför.

Gällivaretjejen vann alla sina fyra matcher i 53-kilosklassen på fall och tillbringade sammanlagt 5 minuter och 38 sekunder på mattan (en match varar i sex minuter).

– Det har varit en kanondag helt enkelt. Det är alltid kul att brottas när man känner att man inte behöver tänka så mycket. Man känner att det går automatiskt, säger Sofia Mattsson när NSD når henne efter dopnings­kontrollen.

Vad kommer den känslan av?

– Jag kände verkligen att jag ville vinna och var fokuserad i alla situationer. Jag kände mig snabb på mattan och att jag hade en bra form i dag.

Vet du om du har vunnit ett mästerskap snabbare än det här?

– Nej, just med fallsegrar. Det tror jag aldrig har hänt för mig.

Det är ganska häftigt?

– Det är mycket häftigt. I brottning avgörs alla matcher på en dag så det är en stor fördel att spara energi så länge som möjligt i turneringen.

I finalen mot vitryskan Iryna Kuratjkina ledde Mattsson med 2–0 efter ett tidigt dyk och sedan avgjorde hon efter 53 sekunder.

– Jag försökte anfalla och hon försvarade sig väldigt bra. Sen fick jag ett annat läge och såg att det fanns en öppning att sätta dit henne på rygg. Det lyckades. I brottning kan allt hända så det är alltid skönt att vinna på fall.

Femte EM-guldet är bärgat, men det är OS i Rio som är det stora målet den här säsongen. Mattsson sa innan EM att hon ville känna att hon var på rätt väg.

Det är hon.

– Jag känner absolut att jag är på rätt väg. Jag klarar av att fokusera på tävling och jag vågar. Har man läget så våga.

Storasyster Johanna tvingades stå över EM på grund av en fotskada och var hemma i Helsingborg när guldet bärgades.

– Klart att det hade varit roligare om hon varit här. Det är alltid kul att när man tävlar ihop med andra svenskar. Man får de här rutinerna med invägning och man kan träna ihop. Man följer samma tidsschema. Men jag förstår hennes val så klart, säger Sofia.

Hur firar du det här?

– Jag känner mig otroligt nöjd och det är den bästa känslan. Det blir nog ganska lugnt i kväll och när de andra tjejerna har tävlat klart på fredag får vi fira lite.

Firandet kan vänta några dagar. Det här var dagen när hela Europa föll för Sofia Mattsson.