I augusti spelar Sverige VM-kval när Bosnien och Hercegovina, Armenien och Slovakien väntar i ett dubbelmöte. Men redan under helgen har det svenska herrlandslaget samlats i Södertälje för att börja uppladdningen med dubbla träningslandskamper mot Nederländerna. Och i fredags meddelade förbundskaptenen Vedran Bosnic att han tagit ut landslagdebutanterna Adam Rönnqvist och Denzel Andersson från BC Luleå.

I helgens första match vann Sverige mot Nederländerna med 79–63, men varken Adam Rönnqvist eller Denzel Andersson noterades för någon speltid. Men i helgens andra match fick Adam Rönnqvist göra landsdebut när Sverige förlorade med 69–62.

BC Luleås tränare Peter Öqvist var efter matchen i kontakt med debutanten.

Artikelbild

| Nöjd. Coach Peter Öqvist gläds över Adam Rönnqvists debut.

– Tyvärr så bröt statistiken ihop, så det finns ingen statistik från matchen. Men han har fått göra ett byte och satte upp till ett straffkast för Nicholas Spiers. Han var nöjd med debuten, även fast det är svårt dra några stora växlar över ett byte.

Vad tänker du kring att han nu fått chansen att göra debut i landslaget?

– Jag tycker att det är jätteroligt och kul se att riktigt hårt arbete lönar sig. För senaste åren har Adam Rönnqvist jobbat hårt med fysiken, kosten, och hur man lever som ett basketproffs. Nu ger det resultat, vilket är riktigt kul att se, säger Peter Öqvist.

Sporten har sökt Adam Rönnqvist för en kommentar.