"Det kan vara mentalt påfrestande"

Flera gånger de senaste månaderna har Charlotte Kalla påpekat att hon känner sig sliten. Nu berättar hennes tränare Magnus Ingesson om den ökade träningsmängden, balansgången och trycket utifrån. Han avslöjar dessutom vem som är hans stora favorit i vinter.

Foto: NILS JAKOBSSON

Piteå/Längdskidor2015-10-08 07:30

Det är mindre än två månader kvar till världscuppremiären i Kuusamo och Charlotte Kalla är mitt uppe i en hård träningsperiod. Hårdare än någonsin kanske. I flera intervjuer under sommaren och hösten har skidstjärnan berättat hur sliten hon känt sig.

I SVT har hon skämtsamt kallat formen för "katastrof" och i NSD har hon pratat om tunga sommarveckor.

Det hör till för en elitskidåkare att vara sliten den här tiden på året. Men till saken hör att Charlotte Kalla just nu balanserar på gränsen träningsmässigt för att – om allt går enligt planerna – kunna hålla en högre och jämnare nivå än tidigare år.

– Hon har tränat hårdare i sommar rent volymmässigt, sedan har vi även satt in lite fler kvalitativa pass. Det är väl där någonstans det blir en balansgång. Det är svårt att veta var gränsen går, det vet man ju inte det förrän man är där. Det hade varit skönt med ett facit, säger tränaren Magnus Ingesson till NSD.

När hon känner sig sliten, blir du orolig då?

– Nej, inte speciellt orolig. Så länge det inte finns något som talar för att hon gått över gränsen. Däremot kan det vara jobbigt att under en tid känna att det inte svarar som man vill, det kan vara mentalt frustrerande. Då måste man lita på att att man vet hur det känns när man väl släpper upp träningen.

LÄS MER: Kallas tränare stoppas – av polisen

LÄS MER: Kalla: "Tänk om jag får massa hatbrev"

Det är inte bara träningsmässigt som Charlotte Kalla har tryck på sig. Efter flera succésäsonger är hon mer populär än någonsin. Något som stundtals kan bli slitsamt.

– Många känner ju igen henne och det är inte så enkelt för henne att ta en fika på byn. Det kommer alltid fram folk, många som vill ta selfies. Dels är det roligt att bli uppskattad kan jag tänka mig, samtidigt kan det bli en liten belastning, säger Magnus Ingesson.

Hur menar du?

– Som det här med infektionsrisken, hon vill ju inte vara så mycket bland främmande människor. Samtidigt är det svårt att säga nej till en selfie, det är ju omöjligt. Det kanske är barn som frågar. Man måste lära sig att leva med det, om man nu ser det som en baksida.

Har ni någon strategi för hur hon ska undvika de här situationerna? Håller hon sig hemma mer?

– Nja, jag tror hon lever ett ganska bra liv. Är det någon "happening" eller något engagemang gäller det helt enkelt att vara mentalt förberedd, kanske tar det en halvtimme längre än planerat. Men man kan ju inte stänga in sig helt och hållet, det blir inget roligt liv.

Den kommande säsongen är mästerskapsfri vilket innebär mycket större fokus på den totala världscupen samt Tour de Ski och Tour de Canada. För Kalla innebär det också många fler tävlingar än vanligt och större krav på en jämn, hög form.

– Det är en utmaning. Framför allt att mentalt kunna ladda om, speciellt om du har en dålig helg. Du måste kunna gå vidare snabbt, säger Magnus Ingesson.

Han tror att Charlotte Kalla har goda chanser att nå långt både i Tour de Ski och på den totala världscupen.

Men han ser henne inte som den den stora favoriten.

– Jag ser Therese Johaug som en klar favorit.

Både i totala världscupen och på tourerna?

– Ja, hon gör ju sällan dåliga lopp. Sedan tror jag även att en sådan som Heidi Weng kan bli ännu vassare nu än i fjol.

Men du ser Johaug som större favorit än Kalla?

– Ja, hon har ju varit före henne i världscupen de senaste åren och hon är en bra touråkare. Det är nog ingen som slår henne på den där avslutande klättringen. Men man ska ju komma dit också. Det är vallning, form, bättre dagar, sämre dagar... Vi kan säga att det är öppet i alla fall.

Mitt i all hårdträning, går det att skönja någon utveckling hos Kalla?

– Ja, det gör det. Jag tycker att man kan se vissa saker på skejten, att det går framåt.

Vad har ni lagt störst fokus på teknikmässigt?

– Vi jobbar mest med skejt faktiskt, där lägger vi mest krut på tekniken.

Varför?

– Där ser vi utvecklingsmöjligheter, i vissa växlar och så. Naturligtvis fortsätter vi jobba med den klassiska åkningen också, men den sitter ganska bra. Det går inte att jobba med allt samtidigt, då blir det varken hackat eller malet.

Hon åkte väldigt bra både i skejt och klassiskt i fjol.

– Ja, så det är ju smådetaljer vi jobbar med, som kan ge någon sekund här eller där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om