Tidigare i veckan blev Brian Wake klar som ny tränare för IFK Luleå från nästa säsong och två år framåt.

Den här säsongen har han gjort succé med Ytterhogdal som vann division 3 södra Norrland i stor stil.

Nu ska han leda den nya satsningen som IFK Luleå ger sig in på.

– Det känns väldigt bra och jag ser fram emot en utmaning. Luleå hade en tuff säsong och jag ser fram emot att få sätta igång, säger Brian Wake i en intervju med sportredaktionen.

Klubben har uttalat en tydlig strategi att satsa på yngre spelare. Det är något som tilltalar Wake.

– Jag ska försöka skapa en utbildningsmiljö för spelare. Spelare ska känna sig trygga och att de kan utvecklas. Sen får vi se vad det är för spelare kvar från i fjol och vilka som blir nya och skapa en taktik utifrån det.

Engelsmannen, som själv har spelat i Östersund, hade flera erbjudanden att välja på – men det som till slut fällde avgörandet var besöket till Luleå i slutet på september.

– Jag var där i 2-3 dagar och kände mig väldigt välkommen till klubben. De ville ha mig och när jag åkte hem och funderade på saken så bestämde jag mig för att det var rätt för mig.

Har de pratat med dig om vilka mål klubben har för nästa säsong?

– Självklart vill vi vara så framgångsrika som vi kan och sluta så högt upp i tabellen som möjligt. Det blir en övergång där väldigt många unga spelare från klubben tar plats i truppen. Jag gillar den metoden och har spelat med lag som gjort likadant och varit väldigt framgångsrika. Men det sker inte över en natt.

Hur mycket kommer du att ha att säga till om truppbygget?

– En del. Sportrådet är väldigt involverat i det där och vi kommer nog prata mer om det längre fram.

Kan en av dina tidigare spelare, Rob Clark som har spelat i Piteå, bli aktuell?

– Jag har både spelat med Robbie i Östersund och tränat honom i fjol i Ytterhogdal – där han var fantastisk. Det är en jättebra person och spelare, så det är någon jag är intresserad av. Men säsongen ska först ta slut innan vi går vidare med planer.

Vet du något om vem som blir din assisterande tränare?

– Inget konkret. Ärligt talat är det inget jag bekymrar mig över. Det är en bra utmaning att jobba med nya människor så det är inga problem. Jag tror klubben kollar på alternativ i Luleå-området, vilket är förståeligt sett till de ekonomiska problemen, säger Brian Wake som flyttar upp till Luleå i början på januari.