Peter Lindvall

Basketbloggen

Mästarklubbens stjärnjakt

Bloggen har tidigare tittat i spåkulan och kommit fram till att den regerande mästaren Södertälje kommer att fylla sin sista importplats innan transferfönstret stänger i månadsskiftet. Framför allt behöver laget en till målgörare som kan avlasta och komplettera stjärnan Toni Bizaca.

Och i dagens upplaga av Länstidningen berättar klubbens sportchef Robert Andersson om planerna.

” Marknaden är begränsad och det är en utmaning att hitta spelare som är det vi söker och samtidigt är inom ramen för vår budget. Men det finns spelare på den nivå vi letar på, det finns en handfull spelare som antingen är utan jobb eller vill förändra sin situation”, säger han och fortsätter:

"Det vi har sett är att Toni (Bizaca) behöver avlastning i det offensiva spelet."

//Lindvall

 

Två frågor om Udominate

Det är svårt att inte grotta ned sig den stora fylleskandal som drabbade Luleå Baskets rival Udominate i måndags kväll. Lagets stora stjärna Tiffany Brown blev haffad av polisen och misstänks nu för rattfylla. Med i bilen fanns också en annan spelare.

Udominate har varit tydligt med att fördöma sin spelare men också talat klartext när det handlar disciplinära åtgärder från klubbens sida: Några sådana är inte att vänta.

Då går vi över till det rent sportsliga. Hur kommer det här påverka Udominate -en klubb som de senaste åren storsatsat sportsligt men också haft tydlig växtvärk där det organisatoriska inte riktigt hängt med?

Det har med andra ord varit rätt så rörigt med sparkade tränare, sparkade tränare och allmänt missnöje i spelargruppen som kulminerade vid vårens SM-finalspel.

Redan  kväll spelar laget en avgörande match i EuroCup mot polska Artego Bydgoszcz på hemmaplan och frågorna är två: 

1) Hur har lagets påverkats av turbulensen.

2) Kommer Tiffany Brown att spela?

Svaret kommer senare under dagen.

Redan på söndag kommer nästa test - Luleå Basket på hemmaplan - och frågorna som ställs ovan är de samma.

En sak är klar: Vi har några spännande dagar framför oss.

//Lindvall

Udominate straffar inte stjärnan

Tidigare i dag slog bomben ned: En spelare i Udominate åkte natten till måndag fast, misstänkt för rattfylla.

Några timmar senare valde USA-stjärnan Tiffany Brown att träda fram och berätta för Västerbottens-kuriren.

"Det känns inte alls bra, något sådant här har aldrig hänt mig tidigare. Det känns fruktansvärt och jag önskar att jag kunde ha det ogjort", berättar hon för VK.

Skandalen kommer mycket olägligt för klubben som i veckan spelar i Europa och på söndag tar sig an rivalen Luleå Basket på hemmaplan.

Men det verkar redan nu vara klart att klubben inte planerar att straffa Brown, och de övriga spelare, som fanns med i bilen. VK berättar att inga disciplinära väntar från klubbens sida och man inväntar istället den rättsliga prövningen som Udominate menar är "straff nog".

Därmed lär det vara fritt fram för Tiffany Brown att spela mot Luleå på söndag.

//Lindvall

Skandalen som skakar Luleå Baskets rival

Det stormar rejält Udominate – Luleå Baskets värsta rival de senaste åren.

Basketbloggaren Tapio Joulamo och Västerbottenskuriren berättar i dag att ett antal av lagets spelare är inblandade i en präktig rattfylleriskandal.

Det var strax före midnatt i måndags som en bil krockade med en lyktstolpe, ett staket och ett träd i Umeå. När polisen kom till platsen var två spelare kvar i bilen och föraren fick göra ett utandningsprov som gav positivt utslag.

Nu är den personen misstänkt för rattfylleri.

”Det hon gjort strider mot klubbens policys och vi fördömer detta", säger Udominate Baskets general manager Joakim Genetay, till VK.

Skandalen kommer mindre än en vecka före lagets hemmamöte mot Luleå Basket som spelas på söndag.

//Lindvall

 

 

Nässjö sparkar och värvar

Bloggen har tjatat några gånger om bottenlaget Nässjös trupp och att det behövs förändringar på importfronten om laget ska kunna få ett lyft.

Så blir det också.

I dag offentliggör Smålandsklubben att store centern Isaiah Johnson lämnar Nässjö. Johnson har under sin tid i de svenska ligan snittat tio poäng och sju returer.

Som ersättare har Nässjö plockat in den 196 centimeter långe forwarden Devin Gilligan som kommer direkt från college.

//Lindvall

Stjärnans skadeläge

Japp, efter ett digert detektivarbete har jag lyckats reda ut lite saker kring Luleå Basket. Vi börjar med den mest akuta frågan och det handlar om veteranen Chioma Nnamaka, 32, som inte satte sin fot på planen i bortamötet med AIK.
Orsak: De fotproblem som ställt till det för henne sedan hemmasegern mot Telge.

"Hon fick ont i foten efter den matchen och sedan dess har Chioma haft lite problem. Det ska inte vara något allvarligt och vi valde att av säkerhetsskäl vila henne helt mot AIK. Om det varit en finalmatch hade Chioma spelat. Vi har varit lite "överförsiktiga" när det gäller henne med tanke på att hon är lite äldre och varit borta från basketen i flera år", säger tränaren David Visscher som hoppas på en bra träningsvecka för Nmamaka och att hon spelar toppmötet mot Udominate nästa helg.

En annan sak det spekuleras kring är förra landslagsstjärnan Lollo Halvarsso och hennes eventuella comeback i den svenska ligan efter en lång skadefrånvaro och barnafödande.
Förra sommaren förde David Visscher samtal med den 28-åriga centern.
"Men vi har inte haft någon kontakt den här gången", säger han.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter