Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Dags att börja respektera sporten på allvar

Basket måste vara den sport där ordet "respekt" dyker upp allra oftast.

Man ska respektera andra spelares skott.

Respektera sin motståndare.

Respektera sitt klubbmärke.

Respektera domarna.

Ja, i NBA finns det till och med något som heter "respect the game rule".

Men trots det så disrespekterar nästan varenda spelare hela idrotten i sig flera gånger per år.

Det kan verka som en löjlig debatt som jag tänker lyfta. Jag håller med er. Det är larvigt.

Men det här är lik förbannat något som gäckat mig sedan dagen jag satte min fot på en basketplan för första gången.

Varför i hela fridens namn spelar man aldrig ut hela basketmatcher? Vet ni vad jag syftar på?

Om, låt oss säga, Jämtland Basket leder en match mot Malbas med 80-62 och det är 24 sekunder eller färre kvar av fjärde perioden så slutar alla att spela. Personen som håller i bollen kan till och med ställa sig upp och promenera iväg med den, dela ut några high fives till motståndarlaget och krama om sina lagkamrater.

Man slutar alltså att spela - innan matchen ens är avslutad. För mig är det motsatsen till att respektera idrotten.

Matchen är inte slut förrän den tjocka tanten sjunger som det så populärt heter.

Men det är också respektlöst mot laget som du möter. Och inte minst mot publiken som betalat för att se två lag kämpa in i det sista.

Och det sjuka är att det här nästan enbart förekommer inom basketen.

Ponera följande scenario. NSD:s eminente krönikör Pelle Johansson börjar fila på en krönika tidigt under dagen. Han ligger riktigt bra till. Så pass att han faktiskt kan ta det lugnt ett tag. Därför skiter han helt enkelt i att stoppa dit sin byline och skippar den där slutklämmen som han tänkt skriva ut.

Krönikör Johansson lämnar in en nästan färdigskriven krönika precis innan tryckstart.

Det får räcka. Han har ju gjort det så bra fram tills dess. 

Eller om din favoritpizzabagare ger blanka fan i att smeta ut bearnaisesåsen, som du uttryckligen bad om, när pizzan gräddats färdigt. Bagaren fick feeling och kände att han kunde köra utan den i dag. Allt annat blev ju fantastiskt.

Jaja, mina exempel är under all kritik. Men ni fattar galoppen.

Låt oss alla ge upp några minuter för tidigt framöver. Snickare behöver inte spika in den sista spiken hela vägen, åklagare kan gå hem och kolla den senaste säsongen av "Skam" istället för att hålla sin slutplädering och kassabiträden låter bli att godkänna alla framtida kortköp som tänkt göras. 

Nej, den skiten betackar jag mig för. Jag vill komma till hallen och se två basketlag spela basket i 40 minuter effektiv tid. Minst.

Som professionell idrottsman kämpar man in i det sista. Det är inget att diskutera.

Det är att respektera sporten - på riktigt.

//Wiik

När nöden var som störst

Men underläge nio poäng i halvtid, en offensiv nära haveri och en iskall stjärna i form av Brandon Rozzell stirrade BC Luleå in i ett becksvart mörker där en finalplats kändes långt borta.

Då vaknade BC Luleås störste stjärna Rozzell, nästan för första gången den här säsongen, och tog laget på sina axlar i den andra halvleken. Rozzell landade till sist på 23 poäng samt åtta assist och svarade för mängder av stora spel.

Luleås offensiv var knappast vacker men laget satte skotten när det behövdes som mest och det räckte den här gången.
Nu leder laget med 3-2 i matcher men sannolikheten är stor att det här till sist kommer landa i en sjunde och avgörande match i Luleå energi arena. Det svårt att se något annat scenario.

Sedan går det förstås inte att undvika att kommentera domarinsatsen. I Täljehallen för några dagar sedan var det Luleå som fick de avgörande blåsningarna mot sig som till sist fällde avgörandet.
Den här gången var det Södertälje som kände sig förfördelat och det som stack ut allra mest var foulfördelningen samt antalet straffkast.
Kings drog på sig 31 foul. Luleå 17.
Kings fick skjuta tio straffkast. Luleå 37.

Det förstås siffror som svider för tränaren Ludwig Degernäs och hans spelare.
//Lindvall

Med ryggen mot väggen

För bra precis ett år sedan seglade BC Luleå, på ett nästan generande enkelt sätt, genom SM-slutspelet och vann guldet på ett både enkelt och förkrossande.

3-0 mot Umeå. 4-1 mot Uppsala. 4-1 mot Södertälje. Inte en enda gång ställdes laget inför ett läge där allt stod på spel. Där ryggen var pressad ryggen.

Men nu står Luleå där. Efter den nästan osannolika förlusten mot Södertälje i den fjärde semin måste laget i Luleå energi arena i morgon söndag vinna match fem. Annars är det nog slut på festen i Täljehallen kommande vecka. Så är i alla fall känslan.

Det finns några frågor att ställa.

Hur kommer BC Luleås spelare och tränarparet Peter Öqvist/Håkan Larsson hantera den mentala biten. Kommer tankarna finnas kvar i Täljehallen där matchen i princip var vunnen med fem minuter kvar att spela? Kommer de snudda vid Tom Lidens tekniska foul med 100 sekunder kvar att spela och som gav Kings chansen att vända.

Kommer minnesbilderna av Auston Barnes tveksamma poäng i slutsekunden att flimra förbi? Samme Barnes som lika gärna hade kunnat vara avstängd och inte spelat mer efter Södertäljes administrativa blunder tidigare under säsongen.

Det är svårt att veta. Pendeln kan förstås svänga över åt andra hållet. Att BC Luleås spelare kommer ut som retade tigrar och gör en match på toppen av sin förmåga. Ingen har en aning.

Jag skulle dock vilja se några detaljförändringar i match fem:

1) Nu när Södertälje Toni Bizaca hittat sitt spel - testa att i perioder att spela Quinton Upshur på honom.

2) Brandon Rozzell har visserligen inte spelat på sama nivå som för ett år sedan men nog tusan borde en matchvinnare av hans dignitet få fler minuter under i den fjärde perioden än han hittills erbjudits.

//Lindvall

Har Udominate hittat nyckeln?

Undrar ni om det finns någon anledning till oro efter Luleå Baskets storförlust i den andra finalmatchen och inför den tredje?
Jajjamensan.

Trots att Luleå vann den första finalmatchen lämnade nog många Luleå energi arena med en konstig eftersmak i munnen sedan laget mer eller mindre rasat ihop under de sista tio minuterna. Känslan var i alla fall hos mig att Udominate hittat en nyckel till framgång.
En känsla som nu förstärkts efter eländiga 73-98 i Umeå.

Sedan är det faktiskt så att det finns flera spelare i Luleå Basket som i finalserien tappat både form och självförtroende när det gäller som mest.
Allis Nyström har visserligen aldrig varit en poängmakare men nu har hon tappat all tro på sitt offensiva spel.

Chioma Nnamaka som under hela säsongen varit en av lagets mest pålitliga spelare har plötsligt åkt rakt ned i källaren. Nervig, lågprocentig och turnoverbenägen.

Och sist men inte minst stora Jennifer Hamson tydligt visar att hon inte gillar någon form av fysisk kontakt.

Den stora frågan är om det handlar om en tillfällig svacka för den här trion? Så kan det förstås vara. Men tiden börjar bli knapp.
//Lindvall

Tre uppenbara förlustfaktorer

När BC Luleå vann den tredje semifinalen mot Södertälje i Luleå energi arena handlade det om små detaljer som avgjorde.

När Södertälje rysarvann den fjärde i slutsekunderna med 89-87 var de ännu mindre - men desto tydligare.

Vi börjar med det uppenbara:

1) Kings veteran Toni Bizaca, som nu efter skadetrubbel är tillbaka på de allra högsta av höjder, levererande 30 poäng på 24 minuter. Mot honom hade Luleå inget att komma med försvarsmässigt.

2) Returtagningsststatistiken talade sitt tydliga språk. Där körde hemmalaget över Peter Öqvists lag med 40-23 och det är alldeles för tydliga siffror för att vara sunt.

3) BC Luleås Tom Lidén kommer inte sova gott i natt - den saken är klar. Med bara 1.41 kvar att spela drog han på sig en teknisk foul vilket gav Södertälje och Bizaca fem raka poäng - från 80-83 till 85-83. Det är förstås helt oacceptabelt och med facit i hand gick matchen där. Och kanske, när vi summerar hela matchserien, finalplatsen. Så små är marginalerna.

2-2 - nytt drama på söndag i Luleå och något säger mig att segraren där kommer spela SM-final.

//Lindvall

Ordkriget i semifinalserien

Jäklar vad roligt. Nu höjs äntligen temperaturen i semifinalserien mellan BC Luleå och Södertälje Kings - de två klubbar i basketsverige som gillar varandra allra minst.

För en vecka sedan slog Luleå Adam Rönnqvist fast att han skulle agera "golvtorkare" i Täljehallen om laget inte gick till final. I dagens NSD stack veterancentern Brice Massamba ut hakan och sa: "Vi hatar dem, de hatar oss. Så är det bara. Vi har många SM-guld, de har många SM-guld. Det är hat-hat. Det är ingen hatkärlek där".

Men det här är två uttalanden som iKings klubbdirektör Robert Andersson inte gillar någonstans och på Facebook torgför han det klart och tydligt:

"Regerande mästarklass? Inte i min bok", skriver han.

Uppkast 18.04 i kväll i Täljehallen. Dags för semi 4.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter