"Besviken, arg, ledsen, frustrerad och irriterad"

Jonas Eriksson fick läsa i en tidningsartikel att han inte skulle få döma VM i sommar. Sedan dröjde 37 dagar innan han hörde något från det internationella fotbollsförbundet.Men någon vettig förklaring tycker inte Luleådomaren att han har fått.– Det är ju inte Europas tio bästa domarteam som är uttagna, det kan jag säga, säger han.

Foto:

Fotboll2018-04-10 15:00

44-årige Jonas Eriksson från Luleå har varit med länge. Han har bland annat dömt ett herr-VM och två herr-EM samt en mängd Champions League-matcher. Förra veckan dömde han dessutom sin 18:e allsvenska premiär, matchen mellan Hammarby och Sirius. När NSD pratar med honom har han tagit några lediga dagar tillsammans med familjen, men han är samtidigt glad att en ny allsvensk säsong är igång.

– Ja, det är roligt. Allsvenskan har under mina 18 år blivit hetare och hetare. Det är mycket mer intressant nu, publiken är större. Det här känns också som en väldigt öppen säsong. Alla säger Malmö, men du har ju också AIK, Göteborg, Häcken, Norrköping och Östersund. Det är många bra lag i år, det blir spännande, säger han.

18 allsvenska säsonger, känner du att slutet på karriären närmar sig?

– Ja, det är klart jag gör. Men jag har sagt att jag ska hålla på så länge jag tycker att det är kul och så länge kroppen känns okej. Just nu känns det bara bra. Jag trivs.

Men det finns baksidor med Jonas Erikssons jobb. Som till exempel att han inte kan berätta i tidningen vart han semestrar med sin familj. Detta på grund av den hotbild som finns mot landets fotbollsdomare.

– Jag är alltid jätteförsiktig. Jag vill inte att folk ska veta vart jag är och när jag är någonstans. Ju färre som har koll desto bättre, säger han.

Upplever du att hotbilden mot domare har blivit värre?

– Den har alltid funnits där på ett eller annat sätt. Jag vet inte om det är värre i dag, men jag är aldrig på sociala medier. Jag har inte Facebook, Twitter, Messenger eller Instagram. Det är inte så lätt att få tag på mig. Jag har garden uppe hela tiden. Är väldigt noga med vem jag ger mitt nummer till och vart jag skriver ut min epostadress.

Har du varit med om några obehagligheter?

– Nej, inga riktiga. Men jag håller mig borta från att läsa vad folk skriver. Att googla sig själv är inte att tänka på. Men det är faktiskt så, att som funktionär i en lagsport, som fotboll, så löper du betydligt större risk att bli hotad än om du till exempel jobbar på Kronofogden, som polis eller på Skatteverket. Sen är det bara ett av åtta hot som polisanmäls. Det är ett jättestort mörkertal.

Har du polisanmält någon?

– Nej.

Har du varit nära?

– Eh, nej.

Har du haft garden uppe under hela din karriär?

– Det har väl såklart blivit värre, med tidens gång. Dels har det väl att göra med en samhällsutveckling som gått i en viss riktning, sen handlar det om att jag har kommit högre och högre upp i karriären. Det blir svårare och svårare matcher, större och större fokus.

Vad är det för samhällsutveckling du menar?

– Tonen folk har mot varandra på sociala medier till exempel. Folk har ett språk som är mycket mer otrevligt nu, till exempel på Twitter. Det gick inte förr. Då var man tvungen att gå fram till personen eller skicka ett handskrivet brev. Det tog ett tag och kostade porto. I det nya samhällsklimatet känns det som att man söker folk som gör fel.

Jonas Eriksson började döma fotboll redan 1988. Under det senaste decenniet han han utvecklats till en världsdomare. Tillsammans med kollegorna Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark har han dömt tre raka internationella herrmästersakp: EM i Polen/Ukraina 2012, VM i Brasilien 2014 samt EM i Frankrike 2016.

Men det blir inget VM i Ryssland till sommaren. Jonas Erikssons team har fått nobben.

– Det var väldigt förvånande, säger Eriksson som i höstas fick beskedet om petningen via en tidningsartikel.

– Sedan dröjde 37 dagar innan jag fick någon som helst respons av Fifa (internationella fotbollsförbundet). På julafton, strax före Kalle Anka, fick jag ett sms där det egentligen inte stod någonting. Sen hade jag ett möte med huvudpersonen i slutet av januari, början på februari. Då fick jag veta att vi inte var uttagna, men jag fick väl egentligen inte någon förklaring.

Jonas Eriksson är starkt kritisk till Fifas uttagning av VM-domare.

– Det är ju inte Europas tio bästa domarteam som är uttagna, det kan jag säga.

Vad menar du?

– Det handlar om traditioner och att vissa länder är viktiga att ha representerade. Sverige tillhör inte de länderna. Jag har också fått förklarat för mig att det handlar om en åldersfråga.

En åldersfråga?

– Ja. Det innebär att om de skulle ta ut de tio bästa domarteamen i Europa så skulle alla vara för gamla för att döma VM i Qatar om fyra år. De var tydligen tvungna att tänka framtiden, men så har de aldrig resonerat förr.

De yngre domarna ska få se och lära?

– Ja, så kan man säga. Det är naturligtvis jobbigt att höra, när man tycker att de borde gå på kompetens i stället.

Fifadomare får inte vara äldre än 45 år. Jonas Eriksson är nyligen fyllda 44 vilket betyder att han har gjort sitt sista VM. Han blev väldigt besviken när han till sist fick beskedet.

– Självklart. Besviken, arg, ledsen, frustrerad, irriterad. Det var en palett av känslor. Samtidigt har jag ju spelat fotboll och inte blivit uttagen till laget, det är bara att acceptera. Men man tycker ju att tränaren i det fallet borde berätta vad man gjort fel och dåligt.

Han fortsätter:

– Vi har dömt ett VM och två EM, bland annat en semifinal 2016. Då rankades jag som världens fjärde bästa domare, men ett år senare tillhör jag inte topp 36. Det är ju någonting där som får mig att undra vad som har hänt. Jag tycker att man på Fifa borda kunna kommunicera bättre och berätta varför man inte är uttagen.

Du fick alltså beskedet via en tidningsartikel?

– Ja, det var min kollega som läste det först. Vi fick inte höra det från Fifa. Det var väldigt irriterande. Den respekten borde man kunna ha, efter så många år i karriären.

Kommer du att följa VM?

– Det får vi se. Det är klart att jag är intresserad. Jag kommer hänga med och titta en del. Men inte alls med samma intensitet som tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om