Hanssons raseri i slutet: ”Det var därför det blev kaos där”

BC Luleå hade avgjort matchen, men Uppsalaspelaren Marcus Stålberg gillade inte att Gustav Hansson gjorde poäng i slutsekunderna.
Stålberg knuffade lagkaptenen efter ett straffkast och det blev bråk.
– Man måste stå upp för sig själv, säger Hansson efter segern.

Gustav Hansson blev arg efter att han blev knuffad av Marcus Stålberg.

Gustav Hansson blev arg efter att han blev knuffad av Marcus Stålberg.

Foto: Håkan Stridblom

Basket2024-10-11 21:58

BC Luleå ledde med 15 poäng, 87–74, med 21 sekunder av hemmamatchen mot Uppsala på fredagen.

Då finns det två olika skolor för hur man avslutar. Man kan välja att bara hålla bollen och låta tiden rinna ut. Eller så går man för att göra poäng.

– Ibland så dribblar man ut, men vi ville spela på poängskillnad också för vi möter dem flera gånger. Förra året var det många lag som hamnade på samma poäng och då kan inbördes möten vara riktigt viktigt. När jag vände mig om i slutet trodde de att jag slutade spela. Men jag frågade coachen om vi skulle fortsätta spela och de sa: fortsätt spela. Då attackerade jag och då tyckte de att det inte var okej, säger Gustav Hansson.

Hansson blev foulad med två sekunder kvar av matchen och efter att han skjutit sina två straffkast puttade Uppsalas Marcus Stålberg honom. 

– Det var därför det blev kaos där, säger Hansson. 

Vad kände du när han puttade? 

– Att det var jävligt onödigt bara, så man reagerade lite. 

Vi brukar inte se dig så förbannad?

– Nej, men jag brukar inte heller bli puttad när jag inte vet att jag är i spel.

När Luleåkaptenen kom på fötter igen gick han mot Stålberg, men andra spelare gick emellan dem.

– Jag säger till dem att inte göra så där. Man måste stå upp för sig själv också. Att de inte kan komma och putta oss hur de vill. Vi står upp för oss, speciellt på hemmaplan. Vi måste stå upp för oss själva hela säsongen. Det är bara det man försöker göra.

Kaoset lugnade sig efter ett tag. Båda lagen fick skjuta straffar för att Hansson och Stålberg fick tekniska foul.

Pratade du med Stålberg efteråt?

– Inte just han, men de andra. Det är lugnt, vi förstår varandra. Vi förstår båda sidorna.

Har något liknande hänt dig tidigare?

– Nej, inte på det här sättet. Vi tar det lugnt nu. Vi släpper det bara. Det är inget personligt efter matchen. Det är lugnt.

Ni tackade inte varandra på matchen?

– Jo, vi tackade varandra bara, men vi sa inget.

Annars var matchen en bedrövlig tillställning för Luleå i två perioder. Laget hade svagt skytte, men ledde ändå med två poäng i paus. 

– De kom ut med ett lite ovanligt försvar. Triangel och två. De spelar man-man på två spelare och sen står de andra i en triangel som en zon bakom. Det hade inte vi mött förut och det är inte så vanligt heller. Vi blev lite chockade i början.

I den tredje perioden gjorde BC 19 raka poäng och drog ifrån. Då visade återigen nye amerikanen Brandon Johns Jr hur viktigt han kommer att bli för det här laget.

Matchfakta

BC Luleå–Uppsala 91–74

(11–12, 22–19, 28–15, 30–28) 

BC: Brandon Johns Jr 24, Gustav Hansson 17, Travis Henson 14, De´Monte Buckingham 9, Davonte Gaines 8, Daniel Hansson 6, Oscar Wickström Stümer 5, Tobias Sjöberg 5, Sergey Sepman 3.

Uppsala: Åke Swahn 16, Lukas Friberg 13, Henrik Jädersten 12, Peter Stümer 12, Niklas Larsson 10, Melker Delryd 5, Hugo Tidare 3, Marcus Stålberg 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!