Stor genomgång: Så går det för bekantingarna i NHL

Ishockey Luleå Hockeys säsong är redan slut. Men i Nordamerika återstår ett antal matcher innan slutspelen drar igång. Här är en genomgång över hur det går för alla tidigare Luleåspelare samt länsbekantingar i NHL, AHL och OHL.

Anders Nilsson, 27, Buffalo Sabres:

NHL:

Matcher: 24.

Vinster: 10.

Förluster: 9.

Övertidsförluster: 4.

Insläppta mål per match: 2,76.

Räddningsprocent: 92,0.

Nollor: 1.

Kommentar: Den förre Luleå Hockey-keepern gör sin femte säsong i Nordamerika och har etablerat sig som andraval i NHL-laget Buffalo Sabres. Tidigare fyra säsonger har han inte lyckats ta en ordinarie spade. Men denna säsong har han spenderat hela sin tid i NHL som back up till landsmannen Robin Lehner.

I helgen gjorde Nilsson en ordentlig stormatch när han räddade 39 av 40 skott samt en mängd straffar när Sabres besegrade Anaheim med 2–1.

Med tio matcher kvar av grundserien lär Buffalo missa Stanley Cup-slutspelet. Laget har nio poäng upp till Toronto Maple Leafs på wild card-platsen. Chansen finns visserligen – men den är väldigt liten. Luleåsonen lär vara intressant för VM-spel i vår. Sedan tidigare har han två VM-turneringar och ett silver på sitt CV.

Chad Billins, 27, back, Vancouver Canucks/Utica Comets:

NHL:

AHL:

Matcher: 60.

Poäng: 17.

Mål: 3.

Assist: 14.

Plus/minus: +1.

Kommentar: Billins, som gjorde 23 SHL-matcher med Luleå Hockey säsongen 2014/2015, är fast förankrad i AHL-klubben Utica Comets. 17 poäng på 60 matcher har inte imponerat på NHL-klubben Vancouver Canucks som valt andra backar före amerikanen. Hans Utica är just nu utanför Calder Cup-slutspelet. Men med 13 matcher kvar av säsongen har tabellfemman häng på den fjärde och sista slutspelsplatsen i North Division.

Daniel Zaar, 22, forward, Columbus Blue Jackets/Cleveland Monsters:

NHL:

AHL:

Matcher: 49.

Poäng: 27.

Mål: 8.

Assist: 19.

Plus/minus: -12.

Kommentar: Den tidigare Luleå Hockey-forwarden som gjorde 27 poäng på 55 SHL-matcher innan han drog över Atlanten 2015 har inte fått debutera i NHL ännu. Högerskytten gjorde 43 poäng på 71 matcher i fjol och är uppe i 27 den här säsongen. Hans Cleveland är utanför Calder Cup-slutspelet och har fem poäng upp till Iowa Wild på rätt sida om strecket – 14 matcher återstår av grundserien.

Dean Kukan, 23, back, Columbus Blue Jackets/Cleveland Monsters:

NHL:

AHL:

Matcher: 58.

Poäng: 19.

Mål: 2.

Assist: 17.

Plus/minus: -3.

Kommentar: Den 23-årige backen från Schweiz lämnade Luleå Hockey för två år sedan. Förra säsongen fick Kukan NHL-debutera i Blue Jackets med åtta matcher som facit.

I år har NHL-klubben varit ett topplag och det har varit negativt för schweizaren som har spelat hela säsongen i farmarlaget Cleveland Monsters som just nu ser ut att missa slutspelet.

Gustav Bouramman, 20, back, Minnesota Wild/SaultSte. Marie Greyhounds:

NHL:

OHL:

Matcher: 65.

Poäng: 35.

Mål: 2.

Assist: 33.

Plus/minus: +8.

Kommentar: Backen, som lirade i Luleå Hockeys J20-lag mellan 2013 och 2014 var nära att skriva på att återvända till Norrbotten för SHL-spel inför säsongen. Men NHL-klubben Minnesota ville annat och skrev ett treårskontrakt med 20-åringen som imponerat i OHL-lagetSaultSte. Marie Greyhounds. Det har dock inte blivit något NHL-spel i år för honom och han är i stället inne på sin tredje OHL-säsong där det totalt har blivit 125 poäng på 200 matcher.

Justin Williams, 35 , forward, Washington Capitals:

NHL:

Matcher: 70.

Poäng: 39.

Mål: 20.

Assist: 19.

Plus/minus: +10.

Kommentar: Sedan lock out-säsongen med Luleå 2004/2005 har Justin Williams växt ut till en gigant i NHL. Numera har den kanadensiska forwarden tre Stanley Cup-ringar på sin meritlista samt tjänar över 28 miljoner kronor per säsong. Hans Washington Capitals har dominerat NHL denna säsong och är favoriter att vinna Stanley Cup i vår. Laget är redan klart för slutspel.

Williams bildar andrakedja med ryssen EvgenyKuznetsov och svensken Marcus Johansson.

Lucas Wallmark, 21, center, Carolina Hurricanes/Charlotte Checkers:

NHL:

Matcher: 3.

Poäng: 1.

Mål: 0.

Assist: 1.

Plus/minus: 0.

AHL:

Matcher: 61.

Poäng: 41.

Mål: 22.

Assist: 19.

Plus/minus: +9.

Kommentar: Tidigare i vintras blev den tidigare Luleå Hockey-centern Lucas Wallmark Charlotte Checkers bästa rookie-målskytt genom tiderna. Den 13 mars fick centern ett kvitto på sin fina utveckling i AHL-klubben när Carolina Hurricanes kallade upp honom till NHL. Där fick han tre matcher och noterades för en assist innan han skickades tillbaka till farmarlaget som jagar en plats i Calder Cup-slutspelet. Charlotte är femma i Central Division och har fyra poäng upp till en plats i slutspelet. 15 matcher återstår innan grundserien är över.

Malte Strömwall, 22, forward, New York Rangers/Hartford Wolf Pack:

NHL:

AHL:

Matcher: 34.

Poäng: 5.

Mål: 1.

Assist: 4.

Plus/minus: -7.

Kommentar: Luleåsonen Strömwall inledde säsongen med tre poäng på sex matcher. Men sedan har säsongen i AHL-laget Hartford varit allt annat än lyckad. 2 poäng på 28 matcher imponerar inte. Vägen till strålkastarljuset i Madison Square Garden är lång – väldigt lång. Och hans Hartford Wolf Pack är långt ifrån Calder Cup-slutspelet – laget är sämst i hela AHL med 21 segrar på 63 matcher.

Oskar Sundqvist, 22, center, Pittsburgh Penguins/Wilkes-Barre/Scranton Penguins:

NHL:

Matcher: 4.

Poäng: 0.

Mål: 0.

Assist: 0.

Plus/minus: 0.

AHL:

Matcher: 55.

Poäng: 40.

Mål: 17.

Assist: 23.

Plus/minus: -3.

Kommentar: Bodencentern Stanley Cup-vinnare 2015/2016 från läktarplats. Denna säsong har Sundqvist fördubblat sin poängskörd i farmarlaget jämfört med i fjol. Men ändå har han fått betydligt förre chanser i Pittsburghs NHL-trupp. 18 matcher förra säsongen har bantats till endast fyra i år.

Blev nyligen nedskickad till Wilkes-Barre/Scranton som är AHL:s bästa lag för närvarande. Laget toppar Atlantic Division.

Petter Granberg, 24, back, Nashville Predators/Milwaukee Admirals:

NHL:

Matcher: 10.

Poäng: 0.

Mål: 0.

Assist: 0.

Plus/minus: 0.

AHL:

Matcher: 39.

Poäng: 4.

Mål: 1.

Assist: 3.

Plus/minus: -5.

Kommentar: Gällivareprodukten såg ut att vara på väg att etablera sig i NHL i fjol när han värvades av Nashville Predators. Men denna säsong har han endast fått tio NHL-matcher i klubben.

I stället har han lirat med farmarlaget Milwaukee Admirals i AHL. Där har det blivit ett mål – hans första sedan säsongen 2014/2015. Milwaukee är trea i Central Division och på god väg mot Calder Cup-slutspelet.

Peter Cehlarik, 21, forward, Boston Bruins/Providence Bruins:

NHL:

Matcher: 11.

Poäng: 2.

Mål: 0.

Assist: 2.

Plus/minus: 0.

AHL:

Matcher: 43.

Poäng: 34.

Mål: 18.

Assist: 16.

Plus/minus: +10.

Kommentar: Den slovakiske forwarden, som lämnade Luleå i somras, har gjort succé i AHL-laget Providence Bruins och belönades med NHL-spel i februari. Där blev det också succé med två assist i den andra matchen. Men därefter gick det lite tyngre och efter mötet med Vancouver Canucks den 13 mars blev han nedskickad till farmarlaget igen. I AHL är Providence på slutspelsplats med 13 matcher kvar av grundserien. Det är dock tajt ned till tabellfemman – endast två poäng skiljer till Bridgeport Sound Tigers.

Tim Kennedy, 30, center, Carolina Hurricanes/RochesterAmericans:

NHL:

AHL:

Matcher: 33.

Poäng: 19.

Mål: 4.

Assist: 15.

Plus/minus: +2.

Kommentar: Värvad som en stjärna till Luleå Hockey – och lämnade som en flopp innan jul. I Luleåtröjan producerade centern endast fyra poäng på 19 SHL-matcher.

Efter det valde Buffalofostrade Kennedy att flytta hem till USA och var på väg att skriva på för Buffalo Sabres farmarlag Rochester Americans. Men NHL-klubben Carolina Hurricanes ville annat och valde att plocka Kennedy från waiverlistan och placera honom i farmarlaget Charlotte Checkers. Det blev dock Rochester till slut sedan Carolinas organisation gått med på att låna ut honom till Americans.

Rochester Americans är sist i North Division och missar Calder Cup-slutspelet.

 
 
  • MEST LÄSTA
  • Andra har läst