Under torsdagskvällen blir det Nato-debatt i Vetenskapens Hus i Luleå. Arrangörer är Allmänna försvarsföreningen, AFF.
Allan Widman (FP) utvecklar sina argument för svenskt medlemskap i Nato.
Åsa Lindestam (S) förklarar varför hon och hennes parti vill slå vakt om den militära alliansfriheten.
AFF:s initiativ är ett av många tecken på att temperaturen stiger i svensk Nato-debatt.
Två andra tecken är att den nystartade webbplatsen alliansfriheten.se och den nyutgivna antologin ”Bevara alliansfriheten” (Celanders).
I den redogör bland andra tidigare försvarsministern Thage G Peterson (S) och förre utrikesministern Hans Blix (FP) för sina argument mot Nato-medlemskap.
Själv har jag landat i slutsatsen att det finns många starka argument för den militära alliansfriheten.
Den har tjänat Sverige väl under 200 år. Svenska folket har sluppit krig och ockupation. Landet har bevarat sitt oberoende.
Det betyder inte att Sverige ska vara tyst eller passivt i utrikespolitiken. Tvärtom.
Sverige har genom diplomati, medlingsinsatser och biståndspolitik skaffat sig ett anseende i världen som en nation som står upp för fred och solidaritet med världens fattiga.
Personer som Hjalmar Branting, Dag Hammarskjöld, Olof Palme, Anna Lindh och Jan Eliasson har skapat respekt för Sverige i stora delar av världen.
Det är en fin gammal tradition som utrikesminister Margot Wallström och andra av dagens svenska företrädare bör vårda och utveckla.
Det skadar knappast Sveriges intressen i världen att vara känt som ett land som står upp för fred, demokrati och mänskliga rättigheter.
Nato-anhängarna framställer ofta Sverige som isolerat. Men det stämmer ju inte.
Sverige är med i FN, EU, OSSE och en rad andra internationella samarbetsorganisationer.
Tillsammans med Finland fördjupas just nu ett långtgående försvarssamarbete.
Sverige deltar dessutom, när landet så själv beslutar, i samövningar med Nato.
Vi är inte ensamma, för att uttrycka det enkelt. Men poängen är att det är svenska folket självt som bestämmer villkoren.
Det är ingen annan än den svenska riksdagen som beslutar om Sverige, som nu, ska delta i militära FN-operationer i det oroliga Mali.
Vår militära alliansfrihet ger helt enkelt större handlingsfrihet och mer manöverutrymme än en hård knytning till en militärallians.
Risken är dessutom stor för att ett svenskt Nato-medlemskap skulle leda till militär upptrappning och ökade spänningar i och runt Östersjön.
Det är ingen önskvärd framtid.