Nolltolerans mot döden på jobbet

Varje dag blir LO-förbundens medlemmar sjuka och skadas av sitt arbete. Många får bestående invaliditet som följd. LO-förbundens medlemmar är den grupp på arbetsmarknaden som har störst brister i sin arbetsmiljö, vilka i värsta fall leder till dödsfall så som skedde förra veckan på SSAB i Luleå då två arbetare dog på jobbet.

Norrbottens län2013-10-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En vanlig reaktion vid en arbetsplatsolycka är att den var ”oförutsedd” eller något som inträffat på grund av ”olyckliga omständigheter”. Faktum är att arbetsgivarens ansvar är så stort att om det inträffar en olycka beror det ofta på att arbetsgivaren inte gjort tillräckligt.

Många slarvar med det systematiska arbetsmiljöarbetet. De glömmer bort att göra regelbundna riskbedömningar, gå skyddsronder, följa upp tillbud och olycksfall och dokumentationen är ofta bristfällig. Vidare så krävs det samverkan mellan fack och arbetsgivare för att det systematiska arbetsmiljöarbetet ska fungera. Tyvärr negligerar inte sällan arbetsgivarna de fackliga kraven i samband med arbetsmiljöarbete.

Vi måste åter till ett samarbetsklimat där båda parter respekterar varandra i en gemensam ambition att reducera riskerna i arbetet och jobba för noll tolerans mot döden på jobbet.

Den borgerliga regeringens nedprioritering av arbetsmiljöfrågorna har inte gjort situationen på arbetsplatserna bättre, tvärtom. Regeringen har lagt ned Arbetslivsinstitutet, minskat anslagen till Arbetsmiljöverket och dragit tillbaks pengar till vidareutbildning av skyddsombud.

Vi ser framför allt åtta åtgärder som måste vidtas för att minska risken för löntagare att dödas eller skadas för livet på jobbet:

❑ Det förebyggande arbetsmiljöarbetet måste prioriteras.

❑ Lagar och kollektivavtal om företagshälsovård måste stärkas så alla får tillgång till en partsgemensam, kvalitetssäkrad företagshälsovård som arbetar med förebyggande arbetsmiljöarbete och tidig rehabilitering.

❑ Skyddsombuden måste få den utbildning de har rätt till enligt lagar och avtal och deras roll måste stärkas och respekteras.

❑ Arbetsgivarna behöver ett kunskapslyft angående arbetsmiljö för att förstå sitt ansvar och kunna ta det.

❑ Stärk arbetsmiljöverket så de kan göra fler inspektioner vilket behövs för att kunna kontrollera att arbetsgivarna tar sitt ansvar.

❑ Bygg upp en organisation som samlar och utvecklar arbetsmiljöforskningen och som också har till uppgift att sprida kunskap om arbetsmiljöfrågor till fack och arbetsgivare.

❑ Förstärk polisens utredningsförmåga vid allvarliga arbetsmiljöbrott.

❑ Åklagarresurserna och utredningskapaciteten vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål måste stärkas och preskriptionstiderna ses över.

LO-distriktet i Norra Sverige kräver åtgärder NU och nolltolerans vid dödsolyckor på arbetsplatserna.