Bergsprängartango i Älvsjö
Karin Åström, Överkalix, är nyvald i socialdemokratiska partistyrelsen. Hon ingår även i partiets nyinrättade regionalpolitiska arbetsgrupp.
Foto: Olov Abrahamsson
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Partistyrelsens föredragande Luciano Astudillo var dock inte med på noterna och yrkade avslag - bland annat med motiveringen att förslaget "var spejsat".
Stålnacke bör ordna ett studiebesök åt Astudillo i "Cape Kiruna". Uppenbarligen har den skånske partistyrelseledamoten en del kunskapsluckor om verkligheten i norr.
Arbetet med rymden är inget "spejsat" flum, utan sedan länge en realitet i Kiruna.
Rymdbolaget, Institutet för rymdfysik och Rymdgymnasiet ger redan konkreta avtryck i forskning och utbildning.
Som Stålnacke framhöll i kongressdebatten har rymdverksamheten också tillväxtpotential.
"Till exempel har vi fått loss elva miljoner kronor från LFV, Icehotel, Rymdbolaget, Tillväxtverket, Landstinget, Länsstyrelsen och andra aktörer för fortsatt arbete med att etablera kommersiell rymdfart i Kiruna", säger han.
Men tyvärr bet inte argumenten på Astudillo.
Bättre lycka i kongressdebatten hade Haparandas Sven-Erik Bucht. Han ville komplettera partiets riktlinjer med ett stycke om de norrländska basnäringarna..
Buchts förslag löd: "Utvecklingen av basnäringarna stärker tillväxten i hela landet. Sverige har stora tillgångar i råvaror som malm, skog, natur och vattenkraft. Tillgången har varit och är av stor betydelse för hela landets välstånd."
Partistyrelsens representant Thomas Östros instämde helhjärtat.
Östros blev faktiskt så glad över att få prata basindustri att han - från talarstolen och under stort jubel från ombuden - klämde i och sjöng ett par verser av Thore Skogmans klassiska "Bergsprängartango från Gällivare".
Det är en melodi som passar gruvarbetarsonen Östros, som är född i Norrbotten, har en pappa från Saittarova, en mamma från Junosuando och tycker om att fiska i Kalix älv.
Östros har starka rötter i den norrbottniska myllan och ett hjärta som klappar för liv och näringsliv i norr.
Det perspektivet är särskilt viktigt nu, när Socialdemokraterna satsar hårt på att vinna fler väljare i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.
Det är en helt riktig ambition att flytta fram partiets positioner i de befolkningsrika - väljartäta - regionerna. Men det betyder inte att Socialdemokraterna bör eller ska överge sina kärnväljare i skogslänen.
De socialdemokratiska ambitionerna måste vara att välfärdspolitiken ska omspänna både stad och land och att ta tillvara tillväxtmöjligheterna i hela landet.
Det kan aldrig bli en socialdemokratisk idé att odla regionala klyftor och motsättningar.
Med tanke på partiledningens sammansättning borde det inte bli ett problem.
Partiets nya verkställande utskott rymmer starka storstadspolitiker som Carin Jämtin, Mikael Damberg och Annelie Hulthén. Men där finns också personer som Thomas Östros, Elvy Söderström, Ibrahim Baylan och Peter Hultqvist som kan påminna om de människor och värden som finns i det Sverige som ligger utanför storstadsregionerna. I partistyrelsen finns Karin Åström, Överkalix, och andra som kan ge röst åt glesbygdskommunernas speciella villkor.
Det borgar för en bra mix och för att Socialdemokraterna kan vara ett parti som kanaliserar hela landets intressen.
En ex-norrbottning som numera jobbar i Stockholm uttrycker det på följande sätt:
"Det finns alltför många som bara rör sig i kokongen Sickla Strand, Stureplan och Stallmästargården i Stockholm. Det ger en begränsad verklighetskontakt."
Därför behövs rösterna från Norrland, Bergslagen, Blekinge och Småland som tillför andra, bredare perspektiv på tillvaron och S-politiken.