I mitten av augusti kom det trista beskedet att Aida Hadzialic lämnar regeringen och posten som gymnasie- och kunskapslyftsminister.
När hon stoppades av polisen i en nykterhetskontroll på svenska sidan av Öresundsbron gav mätaren utslag på 0,2 promille alkohol i blodet.
Många – också på den borgerliga kanten – beklagade att en ung begåvad politiker och skicklig samhällsdebattör fick avgå. Men en del menade även att Hadziaclic inte uträttat så mycket som statsråd.
"Hon hann inte sätta särskilt stora avtryck i sitt arbete som gymnasie- och kunskapslyftsminister", menade till exempel Gunilla Grahn Hinnfors i Göteborgs-Posten.
Jag vill emellertid påstå att det är fel.
Aida Hadzialic, hennes statssekreterare Roger Mörtvik och övriga medarbetare hann uträtta en herrans massa under knappt två år på departementet.
De var framgångsrika i budgetförhandlingarna med finansministern.
Tillskottet i budgetpropositionen för 2016 innebar att yrkeshögskolan fick medel motsvarande 2 500 nya utbildningsplatser i år och 6000 platser kommande år.
Det är en satsning har stor betydelse. Yrkeshögskolan är inte särskilt känd bland den breda allmänheten. Men den presterar mycket goda resultat.
Den är bra att på matcha sina utbildningar med arbetsmarknaden. 9 av 10 får jobb efter examen.
Ett annat exempel är de nya medel som har tillförts landets folkhögskolor.
Det handlar om pengar för de allmänna och särskilda kurserna som motsvarar 1000 platser årligen från och med år 2016.
Dessutom tillförs resurser motsvarande 1000 platser på studiemotiverande kurser och 1000 platser på yrkesutbildning för långtidsarbetslösa.
Sådana insatser kommer att lyfta både enskilda individer och hela Sverige som kunskapsnation.
Reformerna kan med rätta kan beskrivas som klassisk socialdemokratisk utbildningspolitik.
Fler får chansen att "stiga från mörkret till ljuset". Även den som är begåvad men fattig får chansen till en bättre utbildning.
Eller tag satsningen som nu görs på rätten till komvux – ett arbete som inleddes av Hadziaclic omedelbart efter regeringskiftet 2014.
Det är skälet till att nya ministern Anna Ekström nu, efter bara några veckor i sin nya roll, kan lägga propositionen "Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux".
Hon fullföljer ett arbete som Hadziaclic redan påbörjat och som kommer att möjliggöra för fler vuxna att förbättra sin position på arbetsmarknaden.
Förslaget innebär att likvärdigheten när det gäller tillgång till utbildning stärks, oavsett vilken kommun en person bor i.
"Det är en stor och viktig satsning som öppnar dörrar i utbildningssystemet och stärker individers rätt till utbildning", som Anna Ekström helt riktigt framhåller.
Jag är övertygad om att erfarna och kompetenta Anna Ekström kommer att vässa den socialdemokratiska utbildningspolitiken ytterligare.
Hennes år som generaldirektör för Skolverket och ordförande i den statliga skolkommissionen gör henne som klippt och skuren för uppdraget.
Men hennes företrädare på departementet jobbade hårt och inledde ett omfattande reformarbete.
Hadzialic, Mörtvik & Co lade en bra grund inför framtiden. Anna Ekström kom till ett dukat bord.