Superdomaren talar ut om karriären

Inför varje match säger han till familjen att låsa dörren.
Han vägrar svara när det ringer från dolt nummer och han har en speciell kontaktperson som tar hand om alla mystiska brev som kommer på posten.
Ändå älskar fotbollsdomaren Jonas Eriksson från Luleå sitt jobb.
- Alla som dömer i allsvenskan har fått någon form av hot, säger Eriksson till NSD.

Foto:

Luleå2011-06-22 07:00

Vi möts vid Örnäsets IP. Jonas Eriksson, 37, är där för att följa sin sexåriga dotter på fotbollsskolan. Men han vill helst inte säga vad hon heter.

- Jag tycker att det är onödigt att exponera min familj i onödan, säger han och tillägger:

- Inte för att jag inte är stolt över dem. Jag vill bara inte säga deras namn.

Fotbollsdomaryrket är nog ett av de största högriskjobben som finns.

Få andra yrkeskårer blir lika hatade - och lika hotade.

- Det är egentligen helt jävla sjukt att jag inte kan säga namnen på mina barn, men det har blivit en vardag för mig att vara försiktig, säger Jonas Eriksson.

"Jag svarar aldrig i telefon"
Han poängterar att han inte har råkat ut för några gravallvarliga händelser under sin domarkarriär.

Men märkliga brev på posten och samtal från dolda nummer hör till verkligheten.

- Jag svarar aldrig i telefonen när det ringer från skyddat nummer, man vet aldrig vem det är.

Och de märkliga breven?

- Det har kommit brev vid några tillfällen, men dem öppnar jag inte heller. Jag skickar dem vidare till polisen direkt, vi domare har en kontaktperson där. Jag har bett dem höra av sig i fall det är beröm i breven. Annars vill jag helst inte veta vad som står.

Har de hört av sig någon gång?

- Nej.

Jonas Eriksson har dömt fotboll i 22 år. Numera är han heltidsdomare på både allsvensk och internationell nivå.

Han berättar att det blir ungefär 25 allsvenska matcher per år samt 10 internationella.

Inför varje match har han samma rutin:

- Jag säger alltid till familjen: "tänk på att jag dömer i kväll". När det är högriskmatcher vill jag att de ska låsa dörren och inte svara i telefonen. Men det är bara för att försäkra mig om att inget ska hända.

Eriksson fortsätter:

- Alla som dömer i allsvenskan har fått någon form av hot, det kan vara i form av sms, mail eller samtal. Det har till och med hänt att folk har kommit och knackat på dörren hos någon kollega. Men jag har klarat mig ganska bra.

Har du varit rädd någon gång?

- Nej, det har jag aldrig varit. Det mesta som sker är dessutom spontana och dumma saker, någon som ringer en lördagskväll på fyllan.

Med allt detta i åtanke är det lätt att undra vad det är för människor som vill bli domare.

Älskar utmaningen
Det är ju till synes omöjligt att lyckas. Alltid är det någon som blir besviken.

- Jag älskar utmaningen och kicken, säger Jonas Eriksson.

- Tänk dig att du har en puls på 90 procent, du har sprungit i 85 minuter, det är 70 000 på läktaren, kameror överallt och spelare som försöker att fuska. Ändå ska du ta ett snabbt beslut.

Jag tycker att det låter ångestframkallande. Måste man inte vara lite speciell som domare?

- Jo, det tror jag. Det är lite som med bergsklättrare, folk som söker den där kicken. Den känslan du får när du dömt en match inför 80 000 personer och ingen kommer ihåg dig, den är fantastisk.

Vill du inte bli ihågkommen?

- Nej, som domare är den största belöningen när man kan smita ut från en arena utan att någon bryr sig. Då vet man att man har lyckats.

Nu är det inte varje dag en domare har den lyxen.

Flera skandaler i allsvenskan
Den här våren har kantats av skandaler och flera allsvenska domare har tvingats ta riktigt tråkiga beslut.

... För en knapp månad sedan sprang en 19-årig huligan in på planen i Skånederbyt mellan Malmö och Helsingborg. Mannen knuffade till Helsingborgs målvakt Pär Hansson och domaren Stefan Johannesson tvekade aldrig - han blåste av matchen direkt.

... För två månader sedan avbröts den allsvenska matchen mellan Syrianska och AIK på grund av oroligheter på läktaren. Då träffades den assisterande domaren Daniel Wärnmark av ett knallskott. Huvuddomaren Martin Strömbergsson avbröt matchen omedelbart.

Jonas Eriksson säger att det har blivit ett hårdare klimat att arbeta i, men han hoppas att det som hände i Malmö kan innebära en vändning.

- Nu är alla så förbannade och less. Och alla vet vad som gäller. Kastar man in ett knallskott eller springer in på planen så avbryts matchen. Förhoppningsvis kan folk på läktarna fatta det nu. Kanske har vi varit lite otydliga tidigare.

Eriksson fortsätter:

- Och så uthängd som den där huliganen i Malmö har blivit i efterhand, jag tror inte att någon vill riskera det. Han har ju blivit utfryst och hatad i Malmö, han är "persona non grata".

Kan du känna någon sympati för honom?

- Nej, det kan jag inte. Men jag tror ändå att folkets straff är det värsta.

Har haft ont i magen
Jonas Eriksson har själv aldrig varit inblandad i någon liknande situation, men ibland tror han att det bara är en tidsfråga.

- Jag har suttit och haft ont i magen varje gång det hänt, det är en ren slump att det inte är jag som har dömt. Men jag vet vad jag ska göra i en liknande situation, jag ska blåsa av matchen.

Fakta Jonas Eriksson om:
...EM-kvalmatchen mellan Rumänien och Bosnien för några veckor sedan.
”Precis när vi skulle börja matchen kom en bosnisk ledare fram och sa att de vägrade spela så länge den rumänska klacken hade en paroll uppe där det stod ’Free Mladic’. Det var ju ren provokation. Mladic är en krigsförbrytare som åtalats för folkmord och det fanns inte en enda spelare i det bosniska laget som inte hade drabbats. Vi tyckte det var en självklarhet att inte blåsa igång matchen förrän den var borta. Efter matchen, när Bosnien förlorat med 0–3 och fått en spelare utvisad, kom ledarna ändå fram till oss i domarteamet och var jättenöjda. Vi hade ju respekterat dem. Aldrig har vi fått så mycket beröm för något som för oss var självklart.”
...kvinnliga domare.
”Jag tror att det kommer dröja innan vi får se en kvinnlig huvuddomare i herrallsvenskan. De måste ha minst lika bra fysik som spelarna på planen, det är ju en trovärdighetsfråga. Jag tror att kvinnor kan vara lika bra som män på att döma, men de måste klara av samma fysiska krav som sina manliga kollegor.”
...fotbollsföräldrar som attackerar unga domare.
”Jag har hört en del om det där och har förstått att det är ett problem. Det är förkastligt att man som vuxen skäller på ett barn som redan har det jobbigt nog i rollen som domare. Jag säger som Sven-Göran Eriksson: ’Säg mig vilken människa oavsett yrkeskategori som blir bättre av att någon står och skäller på henne?’ Alla klagar på att vi har så dåliga domare. Hjälp dem i stället, låt dem göra fel på vägen.”

Jonas Eriksson talar ut om...
...EM-kvalmatchen mellan Rumänien och Bosnien.

"Precis när vi skulle börja matchen kom en bosnisk ledare fram och sa att de vägrade spela så länge den rumänska klacken hade en paroll uppe där det stod "Free Mladic". Det var ju ren provokation. Mladic är en krigsförbrytare som åtalats för folkmord och det fanns inte en enda spelare i det bosniska laget som inte hade drabbats. Vi tyckte det var en självklarhet att inte blåsa igång matchen förrän den var borta. Efter matchen, när Bosnien förlorat med 0–3 och fått en spelare utvisad, kom ledarna ändå fram till oss i domarteamet och var jättenöjda. Vi hade ju respekterat dem. Aldrig har vi fått så mycket beröm för något som för oss var självklart."

...kvinnliga domare.
"Jag tror att det kommer dröja innan vi får se en kvinnlig huvuddomare i herrallsvenskan. De måste ha minst lika bra fysik som spelarna på planen, det är ju en trovärdighetsfråga. Jag tror att kvinnor kan vara lika bra som män på att döma, men de måste klara av samma fysiska krav som sina manliga kollegor."

...fotbollsföräldrar som attackerar unga domare.
"Jag har hört en del om det där och har förstått att det är ett problem. Det är förkastligt att man som vuxen skäller på ett barn som redan har det jobbigt nog i rollen som domare. Jag säger som Sven-Göran Eriksson: "Säg mig vilken människa oavsett yrkeskategori som blir bättre av att någon står och skäller på henne?’ Alla klagar på att vi har så dåliga domare. Hjälp dem i stället, låt dem göra fel på vägen."

Fakta: Superdomaren
Fakta 
Namn: Jonas Eriksson.
Född: 28 mars 1974 i Luleå. 
Bor: Sigtuna.
Familj: Sambo och två döttrar, sex och två år gamla.
Yrke: Fotbollsdomare på heltid.
Karriär: Började döma 1988. Blev distriktsdomare 1989, förbundsdomare 1994, elitdomare 2000 och Fifadomare 2002.
Dömer: Allsvenskan samt internationella matcher som Champions League och EM-och VM-kvalmatcher.
Roligaste domarminnet: Första allsvenska matchen, Trelleborg–Frölunda 2000, var fantastisk. Sedan var första matchen i Champions League, Real Madrid–Zenit St Petersburg, också makalös.
Domarförebild: Det är svårt att bara ha en. Jag vill däremot plocka delar av andra domare. Till exempel Anders Frisks kroppsspråk, Pierluigi Collinas ögon, Markus Merks löpsteg och Graham Polls lugn.

Namn: Jonas Eriksson.
Född: 28 mars 1974 i Luleå. 
Bor: Sigtuna.
Familj: Sambo och två döttrar, sex och två år gamla.
Yrke: Fotbollsdomare på heltid.

Karriär: Började döma 1988. Blev distriktsdomare 1989, förbundsdomare 1994, elitdomare 2000 och Fifadomare 2002.

Dömer: Allsvenskan samt internationella matcher som Champions League och EM-och VM-kvalmatcher.

Roligaste domarminnet: Första allsvenska matchen, Trelleborg–Frölunda 2000, var fantastisk. Sedan var första matchen i Champions League, Real Madrid–Zenit St Petersburg, också makalös.

Domarförebild: Det är svårt att bara ha en. Jag vill däremot plocka delar av andra domare. Till exempel Anders Frisks kroppsspråk, Pierluigi Collinas ögon, Markus Merks löpsteg och Graham Polls lugn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om