Slaget är inte förlorat

Det blåser motvind för Socialdemokraterna i opinionsmätningarna. Men Emilia Töyrä, Linus Sköld, Ida Karkiainen och andra S-riksdagskandidater har inga skäl att ge slaget förlorat.

Det blåser motvind för Socialdemokraterna i opinionsmätningarna. Men Emilia Töyrä, Linus Sköld, Ida Karkiainen och andra S-riksdagskandidater har inga skäl att ge slaget förlorat.

Foto: Linda Danhall

LEDARE2018-05-16 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under april genomförde Novus (på uppdrag av NSD, Kuriren, PT, SVT Norrbotten och SR Norrbotten) en opinionsundersökning i Norrbotten.

Bland annat har Novus kollat hur vindarna blåser inför höstens riksdagsval.

Tydligt är att Norrbotten fortfarande är ett starkt S-fäste. 42,6 procent av de svarande ger sitt stöd till Socialdemokraterna, enligt Novus.

Det är en siffra som i princip alla S-distriktsombudsmän i Sverige skulle vara jätteglada över. Men det är ett resultat som norrbottniske S-basen Fredrik Lundh Sammeli inte kan känna sig nöjd med.

Som Novus noterar är det en ”signifikant nedgång” jämfört med valet 2014, när partiet samlade 48,7 procent av väljarna i Norrbotten.

Trenden är alltså ungefär densamma som i de nationella mätningar som presenterats under våren.

Det finns dock förutsättningar för Socialdemokraterna att hämta igen en del av tappet före valdagen 9 september.

Dels återstår nästan fyra månader till valet, vilket gör att det fortfarande finns tid för dörrknackning, torgmöten och andra aktiviteter för att nå alla potentiella S-väljare.

Dels finns ett antal positiva resultat för regeringspartiet att redovisa.

Många kurvor pekar åt rätt håll. Arbetslösheten minskar. Bostadsbyggandet ökar. Det har blivit 100000 fler anställda i välfärdssektorn sedan maktskiftet 2014.

Problemet för Socialdemokraterna är att många väljare ändå bär på känslan av att Sverige är på fel väg. Enligt den årliga mätningen från SOM-institutet i Göteborg är det bara 27 procent av de svarande som anser att Sverige är på väg rätt väg. 50 procent anser att Sverige är på fel väg.

Att förändra den bilden, en känsla som uppenbarligen många har, är inte gjort över en kafferast – kanske inte ens genom en intensiv valrörelse.

Det finns emellertid ingen anledning för S att ge slaget förlorat – allra minst i norra Sverige.

Skillnaderna mellan regeringsalternativen är tydliga i den regionala utvecklingspolitiken.

Tag bara igångsättandet av Norrbotniabanan, som är högprioriterat av Stefan Löfven och den S-ledda regeringen medan den är i princip en ickefråga för den borgerliga statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M).

Eller tag extrapengarna till Norrlandsfonden, som näringsminister Mikael Damberg (S) drivit fram medan Moderaterna gör tummen ned. Notera också de skilda synsätten på omlokalisering av statlig verksamhet. Eller hur landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) lyft stödet till Norrlandsjordbruket efter de borgerliga regeringsåren.

Den typen av skillnader är sannolikt också förklaringen till att alliansen (de fyra borgerliga partierna tillsammans) inte samlar mer än 26,5 procent av norrbottningarna i Novus-mätningen samtidigt som nästan 6 av 10 stödjer något av de rödgröna partierna.

Norrbottningarna ser uppenbarligen att länet inte har något att vinna på ett regeringsskifte.