Skotersäsongen är i full gång och i påsktider kommer säkerligen många familjer bege sig ut i naturen med sin skoter innan vårvintern är till ända. Men det gäller att i första hand tänka på säkerheten och använda fordonet med förstånd. Att ha sitt barn framför sig vid skoterturen är förenat med livsfara. Vid en krock i 50 kilometer i timmen pressas föraren framåt med en våldsam kraft som motsvarar flera ton.
- Om man tänker till förstår man att det är farligt. Men det är väldigt vanligt. Man skulle inte ha barnet framför sig i bilen och på en skoter sitter man helt oskyddad, säger Per-Olov Wikberg, fjällexpert vid naturvårdsverket och representant för fjällsäkerhetsrådet.
Bör åka i pulka
Barn som är så små att de inte kan hålla sig fast bakom föraren bör åka i en pulka bakom skotern tillsammans med en vuxen person, eller inte åka skoter överhuvudtaget, skriver fjällsäkerhetsrådet i en debattartikel.
- Jag har själv barn som är i 10-års åldern och det tycker jag är lagom för att de ska klara av att sitta bakom. Sitter barnet fram vid en olycka riskerar det att klämmas ihjäl eller bli svårt skadat, menar Per-Olov Wikberg.
I Sverige finns det omkring 140 000 snöskotrar som är registrerade och i trafik. Cirka 35 000 av dessa har sina ägare i Norrbotten. Totalt har 74 personer omkommit och nästan 700 skadats i alla typer av skoterolyckor de senaste sex vintrarna, enligt fjällsäkerhetsrådet. Vanligaste olyckan är att man kör in i ett fast föremål, som i ett träd.
Upp till skoterföraren
Varför så många låter sina barn sitta helt oskyddade framför föraren vet inte Wikberg men han har en teori varför det har blivit så accepterat.
- Framför allt så tror jag många upplever skotern som en maskin där man har full frihet.
Men något förbud där barn inte ska tillåtas sitta fram är han inte ute efter.
- Jag tycker det är upp till skoterföraren. Men man ska veta att det är en stor risk man tar, säger Per-Olov Wikberg.