Så ska Svartbyträsket räddas

Algblomningen i Svartbyträsket blev en het fråga i den lokala valrörelsen. Nu ska intensivt notfiske återställa balansen i sjön. "Vi jobbar med naturens villkor", säger Magnus Böklin, Klara Vatten AB.

Notfiskarna Arto Hautala från Finland och Magnus Böklin, Klara Vatten AB i Sverige.

Notfiskarna Arto Hautala från Finland och Magnus Böklin, Klara Vatten AB i Sverige.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

BODEN2018-09-12 20:06

Vackra Svartbyträsket mitt i Boden var inte så vacker i sommar när den gröna sörjan med alger låg som ett lock på sjön. Luktade illa gjorde det också.

Robert Westin har under hela sommaren hållit i projekt med reduktionsfiske. Det var hans pappa, Bosse Westin, som drog igång det fisket efter fiskdöden, som slog till en sommar på grund av giftiga alger i slutet av 1980-talet.

Miljöintresset har gått i arv. Totalt har Robert Westin och hans deltagare fiskat upp 10 ton fisk, men kommunen ville ta att steg till och fick lova-pengar för att genomföra notfiske i stor skala i alla de tre sjöarna i centrala Boden. Lova står för lokal vattenvård.

De ska totalt ta upp minst 30 ton vitfisk. Fisken som tas upp blir biogas. 30 ton motsvarar ett energivärde på 12 000 liter biodiesel.

– Jag gillar ett projekt där det blir synergier, säger Robert Westin.

Kommunen har anlitat Klara Vatten. Företaget arbetar med vatten- och fiskevård. Det har i sin tur anlitat de båda fiskarna Arto Hautala och Emeli Koivisto från Österbotten i Finland. De har tagit med sin egen utrustning.

– Annars hade det tagit fyra dagar att ta sig hit och hem, säger Magnus Böklin, som har Skåne som bas även om företaget är verksamt i hela Sverige.

När Norrbottens Media hänger med på tisdagen har Arto och Emeli dock börjat dagen med att laga nätet, eftersom det gick i botten dagen innan.

– Det finns en hel del rör i sjön som är förankrade med betongblock. Dels är det spillvattenrör, dels ett rör som leder in älvvatten i sjön. Det är ett pussel ibland om fisken väljer att stå just där, säger Magnus Böklin.

Syftet med att fiska upp så mycket vitfisk som möjligt på kort tid är att restaurera och förbättra vattenkvalitén. Målsättningen är att återställa sjön till det skick den var innan människans verksamhet började påverka den.

Svartbyträsket är liksom många andra sjöar i Sverige övergödd, vilket är orsaken till algblomning. Inte minst jordbruket bidrar till näringstillförseln, som skapar obalansen i sjöarna.

– Blir det mycket fisk och lite mat så rotar framför allt braxen runt i botten efter mat, vilket frigör näring och spär på obalansen, säger Magnus Böklin.

Det blir en negativ spiral. Det är den man nu försöker vända genom att ge naturen en knuff.

Magnus Böklin är själv sportfiskare och driver företaget tillsammans med Jesper Regnbrandt, som är sötvatten-biolog. De träffades i fiskevårdsföreningen i Tjörnarp.

– Tjörnarpssjön hade samma problem och det var där det började för oss. Idag mår sjön mycket bra. Fisket är bättre och folk säger att de nu kan se sina fötter när de badar igen, säger Magnus.

För att en sjö ska bli frisk igen måste man strypa näringstillförseln. Magnus Böklin förklarar att de får sjön att "slå över" när de tar bort tillräckligt mycket fisk på kort tid. Det öppnar ett stort rum.

Med mindre vitfisk blir det klarare vatten och man får tillbaka undervattensväxterna, som tävlar mot algerna om näringen och binder bottensediment.

– Sikten blir också bättre för abborren och gäddan. Då kan de göra vårt jobb. När det är dålig sikt i sjön är det som att stå på jaktpass i dimman.

Med hjälp av ekolod ser de var fisken står. Noten de använder är 300 meter lång. Notfisket fångar inte fisken i nätet, utan puffar fisken framför sig genom att sakta, sakta dra noten. Det gäller att ha bottenkontakt. De drar ihop nätet från var sitt håll och stänger sedan in fisken genom att lägga det om lott. Sedan drar de upp nätet så att all infångad fisk hamnar i säcken.

– Man har utvecklat den här metoden när man fiskat siklöja i Kuusamo i Finland, säger Arto Hautala.

– Det är en skonsam metod, både för fisken och botten, tillägger Magnus Böklin.

När han, Arto Hautala och Emeli Koivisto drar upp säcken kokar det av fisk. Det är mest mört och brax, men även löja och nors. All fisk luktar inte fisk, nors luktar gurka.

– Genom att få bort brax och mört blir det mer mat åt rovfisken.

Det är mycket småfisk i fångsten. Genom att dessutom minska antalet små fiskar i sjön ökar tillväxten av djurplanktonen, eftersom all småfisk livnär sig på djurplankton. Då de i sin tur äter växtplankton bidrar det till färre alger.

Redan första dagen gav notfisket 3,3 ton. Under förmiddagen på tisdagen får de upp ytterligare två ton vitfisk. Rovfisken, gös, gädda och stor abborre, släpper de tillbaka i sjön.

De gör två drag per dag. Måsarna är deras eviga publik.

De ska hålla på 15 dagar och kommer att notfiska även i Bodträsket och Buddbyträsket. Tanken är att de ska komma tillbaka även nästa år ytterligare 15 dagar, men kommunen måste ansöka om lova-pengar till det projektet.

Magnus Böklin säger att notfisket ger stort utslag och man får se hur sjön svarar på det, men påpekar att det är viktigt att hålla igång underhållsfisket.

Enligt kommunen kommer det småskaliga reduktionsfisket fortsätta som vanligt nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om